Министарство одбране Републике Србије
 
22.04.2019.

Премијера документарног филма „Момчило“




Документарни филм „Момчило“, који сведочи о херојству најмлађег српског каплара Момчила Гаврића, премијерно је приказан вечерас у дворани Југословенске кинотеке  у Београду. Аутор филма, рађеног у копродукцији Војнофилмског центра „Застава филм“ и куће „Tangram Entertainment“, је Милан Поповић, а пројекат су подржали Дунав осигурање и Град Београд.

Према речима једног од продуцената филма „Момчило“, директора Војнофилмског центра „Застава филм“ потпуковника Горана Иконића, тај филм је још једно у низу остварење посвећених 100. годишњици Великог рата и пројекат који је „Застав филм“ прихватила будући да се тиче традиције српске војске.

Филмску причу о најмлађем хероју Великог рата, сто година касније приповеда десетогодишњи дечак Момчило, који је, на срећу, рат упознао само играјући видео игре. Када га аутор филма виртуелно посети, њих двојица крећу у невероватну авантуру, откривајући један другом чињенице о необичној судбини и херојству Момчила Гаврића.

Несвакидашња структура филма лако кореспондира са најширом публиком, а посебно је атрактивна за школарце, јер им на занимљив и пријемчив начин нуди сазнања из историје која се лако уче и усвајају.

Улогу Момчила тумачи Алекса Гитарић, док се као војвода Мишић у филму појављује Алек Родић.

Вечерашња премијера симболично је уприличена поводом обележавања Дана Војске Србије – 23. априла и  датума  рођења (1. мај 1906.) и смрти (28. април 1993.) Момчила Гаврића.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
22.04.2019
mp4 (348,06 MB)
Премијера филма "Момчило"
22.04.2019
mp4 (226,29 MB)
Изјава потпуковника Иконића