Министарство одбране Републике Србије
 
19.04.2019.

Уручена признања за најбоље научне радове у 2018. години



У Дому Војске Србије одржана је свечаност доделе годишњих награда Министарства одбране за најбољи научно-истраживачки и докторски рад у систему одбране, објављен у току протекле године.
 
Свечаности су присуствовали државни секретар Александар Живковић, заменик начелника Генералштаба генерал-мајор Петар Цветковић са сарадницима, представници научних установа Министарства одбране и Војске Србије, слушаоци различитих нивоа образовања и усавршавања и кадети Војне академије.

За овогодишње лауреате, којима је признања уручио државни секретар Александар Живковић, изабрани су др Александар Караи из Војне академије за најбољи научноистраживачки пројекат, а др Бориша Јовановић из Центра за примењену математику и електронику Управе за телекомуникације и информатику ГШ ВС и др Бојана Фидановски из Војнотехничког института за најбоље докторске дисертације.
 
Честитајући добитницима награда и подрављајући госте у име министра одбране Александра Вулина и своје, државни секретар Александар Живковић је истакао да је научно-истраживачка делатност у систему одбране интегрисана у научно-истраживачки систем Србије и представља један од главних покретача развоја и јачања система одбране.
 
- Узимајући у обзир да су наука и иновације кључни фактор конкурентности и развоја, тежиште рада научно-истраживачке делатности у Министарству одбране усмерено је на усавршавање постојећих средстава, поступака и система наоружања и војне опреме, чији су прототип иновације као резултат научних истраживања. У периоду од 2014. до 2018. године урађено је у просеку 11 иновација годишње, што је за око 10 посто више него у претходном периоду - рекао је државни секретар Живковић и додао да Министарство одбране посебну пажњу поклања научним радницима који унапређују научно-истраживачку делатност и тако доприносе јачању система одбране.
 
У Министарству одбране учињени су значајни кораци на унапређењу и развоју науке, рекао је Живковић, наглашавајући да је пројектовање новог наоружања и војне опреме и њихово увођење у производњу директан резултат научно-истраживачког рада у систему одбране. Током 2018. године извршено је 127 задатака из области основних, примењених и развојних истраживања, реализовано 89 задатака верификационих и завршних испитивања и усвојено 18 средстава. У осам пројеката које финансира Министарство просвете, науке и технолошког развоја било је ангажовано 25 истраживача из система одбране, а велики број истраживача и научника из система учествовало је на више од 130 различитих научних скупова, конференција, манифестација и сајмова. Афирмисали смо се и као организатори и суорганизатори више научних и сајамских манифестација као што су Међународни сајам наоружања и војне опреме „Партнер“, и научни скуп „СИМОПИС“, рекао је државни секретар Александар Живковић.
 
Избор добитника награде  за ову годину образложио је пуковник др Александар Илић, начелник Одељења за научно-истраживачку делатност, који је навео да су за доделу годишње награде истакнута четири истраживачка пројекта и шест докторских дисертација објављених прошле године.

Др Александар Караи из Војне академије руководилац је награђеног истраживачког пројекта „Истраживање динамичког понашања возила под дејством сила опаљења интегрисаног наоружања“. Мајор др Бориша Јовановића из Центра за примењену математику и електронику Управе за телекомуникације и информатику ГШ ВС аутор је докторске дисертације „Ефикасан механизам криптографске синхронизације у алгоритмима селективног шифровања мултимедијалних система нове генерације“, а  др Бојана Фидановски из Војнотехничког института аутор је докторске дисертације „Композитни материјал на бази биообновиљиве незаштићене смоле и рециклираног полиетилен-терефталата“.
 
У Дому Војске Србије приређена је и изложба научних радова, пројеката и достигнућа Војнотехничког института, Центра за примењену математику и електронику Управе за телекомуникације и информатику (Ј-6)  ГШ ВС, Техничког опитног центра и Института за стратегијска истраживања.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
19.04.2019
mp4 (381,67 MB)
Додела годишњих награда