Министарство одбране Републике Србије
 
18.04.2019.

Пријем поводом Дана Војске Србије



Министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милан Мојсиловић приредили су вечерас, поводом 23. априла - Дана Војске Србије, пријем у Дому Гарде на Топчидеру.

Свечаности су присуствовали изасланик председника Републике Србије и врховног команданта Војске Србије Никола Селаковић, представници Владе, Народне скупштине, БИА и МУП-а, цркава и верских заједница, дипломатског и војнодипломатског кора у нашој земљи, представници Министарства одбране и Војске Србије, културног и јавног живота и многобројни гости.



Честитајући празник припадницима Војске у име председника Републике и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића, изасланик председника Селаковић, подсетио је на историјски значај датума који Војска Србије празнује као свој Дан.

- Срби су и тада, пре два столећа гледали унапред и гледали можда и мало више од других и испред од других, баш зато што су и тада живели на раскршћу на коме живе и данас и зато што су се суочавали са изазовима са којима се суочавају и данас – истакао је Селаковић.

Према његовим речима, неко је у једном тренутку покушао да убије нашу Војску, знајући врло добро да смањењем и успављивањем српске војске једино може да успава и уништи српски народ.

- Докле год су Срби имали Војску, они су Европи били уважени фактор. И онда када су стајали на бранику Европе, против завојевача, они су били кључна брана, најважнији елемент војних граница. То је зато што су мало више умели да воле и љубе своју слободу – а то значи волети своје парче под небом, штитити своје најмилије и нејаке и борити се за заштиту свог права, неускраћујући другом његово – нагласио је Селаковић.

Данас су, додао је, пред Србијом и Војском Србије ништа мањи изазови и снажећи своју Војску, ми снажимо своју војно неутралну позицију, коју смо били принуђени да у несрећним токовима историје не одаберемо ми, него да она одабере нас.

- Србија никога не потцењује, не вређа, не омаловажава. Србија неретко прећути, прогута кнедлу и настави даље. И као што наш председник каже – не зато што је слаба, већ зато што је мудра и разумна и зато што је њен задатак да више разуме и више види него што то виде други – нагласио је Селаковић и додао да снажећи нашу Војску и њену борбену готовост и највише – улажући у своје припаднике, Србија шаље поруку да никога неће изазивати, али да ће умети да одговори и снажно и брзо свакоме ко то, преко граница разума, учини њој.

Изасланик председника Србије, Никола Селаковић пожелео је да су времена ратова иза нас, а да Војска Србије сваки наредни празник дочекује јача и опремљенија.

Министар одбране Александар Вулин истакао је да Војска Србије обележава већ други век од како се Таковски грм запалио неумољивом жељом за слободом.

- И тада, као и сада, постављају нам се иста питања. Можда су нека другачија имена оних који нас питају, можда су другачија средства којима нас уцењују или траже од нас, можда су другачија оружја, другачији језик дипломатије или снага силе, можда је све то другачије, али питање која нам се постављало и тада и сада је увек једно исто – Срби, шта сте спремни да учините да будете слободни, шта сте спремни да дате да будете слободни, има ли нечега што нећете да дате а да бисте били слободни? Вековима одзвањају иста питања и вековима српски народ одговара на исти начин – за слободу све, за мир скоро све, за будућност наше деце све – нагласио је министар Вулин додајући да вековима одговарамо на иста питања на исти начин и ништа се није променило.

Све се мења, истакао је, осим решености српског народа да буде достојанствен и да буде слободан.

- А слободе нема без Војске, без армије уређене снажне, опремљене, сигурне, задовољне, поносне. А слободе нема без оних који су спремни да се за њу жртвују и да за њу дају све. А слободе нема без сећања, без сећања на оне који су запалили Таковски грм и оних који нису дали да се пламен слободе угаси свих ових векова. Нема слободне земље без моћне и сигурне армије и нема слободне земље без сећања, без памћења – нагласио је министар одбране.

Према његовим речима, било је дана, година и деценија кад је Србија сама од себе спуштала главу као да се стиди туђих злочина, немајући храбрости и куражи, људске и мушке, да говори истину о себи самој и о злу које је доживела. До 2012. године од наше Војске покушавали су да направе некакво удружење, без имена, без историје.

- Све до 2012. године док Александар Вучић није постао министар одбране, ова Војска је била осуђена на умањење, на смањење, на нестанак, да се не сећа себе, да нема право да назове ствари правим именом. Да није било те велике историјске промене, како би данас, двадесет година после НАТО агресије говорили шта се заправо десило, да ли бисмо имали храбрости да ствари назовемо правим именом и да кажемо да је била НАТО агресија и последњи велики злочин 20. века. Да ли бисмо имали храбрости да кажемо да нисмо ничим изазвали и оправдали НАТО агресију, као што нисмо ни све ратове које смо водили, у крвавом 20. веку који је започео ратовима које нисмо ни желели ни тражили, а завршио се страшном агресијом за коју нисмо били ни криви ни дужни – оценио је министар Вулин.



Да није било тог враћања себи самима, нагласио је министар одбране, како бисмо данас могли себе да гледамо у очи, да ли би данас тако поносно стајали у строју сви они који су ову земљу чували и бранили у тешким и најтежим временима, временима најцрњег часа наше историје. Те 1999. године, подсетио је министар Вулин, окретали су главу док је умирао читав један мали слободан народ. Али и тако сами, према његовим речима, били смо са својом Војском, а Војска је била са својим народом и били су једно.

- И нико није могао да каже где престаје Војска, а где почиње народ. Баш као ни они који су нас бомбардовали и нису правили разлику између прве линије и позадине, јер ни линије ни позадине није било. Баш свако је био легитимна мета, а сваки живот само „колатерална штета“ док се не претвори у смрт. Тако је било. И да није било Војске, полиције и служби безбедности, свих тих храбрих људи који тада нису мислили о себи ни на себе, ни народ не би имао у кога да гледа ни са ким да буде – осврнуо се министар Вулин.

Данас, како је истакао, наша армија јача, наше службе безбедности јачају и улаже се труд да се надокнаде заостаци којe су направили они пре нас, нечињењем, нерадом и жељом да војска и службе безбедности буду слабије и мање.

- Данас чинимо све да укажемо дужно поштовање онима који су нас бранили и да не дозволимо да нам други суде, да нам други пишу историју и да из такве написане историје извлаче закључке о нашој будућности и садашњости. Данас се трудимо да сва она славна имена поновимо, још једном научимо и са поносом и захвалношћу изговоримо. Они су вредни колико су вредни и наши авиони и наши хеликоптери и тенкови – нагласио је министар одбране додајући да  има земаља које имају више технике и средства, али нема земаља које имају више имена да их изговоре са поносом.

Министар Вулин је нагласио да су прошла времена о којима се ћутало о таквим људима, крадом шапутаним, бојећи се да ћемо бити кажњени за њихово јунаштво и херојство, додајући да се та времена никада неће вратити.

- Војско Србије, срећан ти празник! Србијо, срећна ти таква Војска! Живела Војска Србије, живела Србија! – поручио је министар Вулин на крају свог обраћања.

Војска Србије празнује 23. април као свој празник у знак сећања на дан када је, на Цвети 1815. године, донета одлука о подизању Другог српског устанка за ослобођење Србије од Османског царства, што је касније омогућило стварање модерне српске државе.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
18.04.2019
mp4 (381,1 MB)
Обраћање министра Вулина
18.04.2019
mp4 (303,19 MB)
Обраћање Николе Селаковића
18.04.2019
mp4 (317,28 MB)
Пријем