Министарство одбране Републике Србије
 
12.04.2019.

Двадесет година од ракетирања воза у Грделици




Делегација Министарства одбране на челу са командантом Трећег центра за обуку пуковником Слађаном Цветковићем положило је венац на споменик убијеним путницима у путничком возу који је на данашњи дан пре двадесет година погођен са два НАТО пројектила.

Комеморативном скупу присуствовали су и венце и цвеће положили чланови породица и пријатељи настрадалих, представници Јабланичког округа, Града Лесковца, синдиката железнице, удружења и организација.

Међународни путнички воз број 393 саобраћао је на линији Београд-Ниш-Скопље, а погођен је у тренутку док је прелазио преко моста. Идентификовано је 15 погинулих, али број жртва никада није тачно утврђен. Претпоставља се да је више од 50 путника изгубило живот.

Бомбардовање се догодило 12. априла 1999. године око 11.40 по локалном времену. Ракета AGM-130 испаљена са НАТО авиона F-15E, погодила је воз када је прелазио преко моста на Јужној Морави.

Од првог пројектила, који је погодио почетак другог вагона, локомотива и први вагон одбачени су далеко од места страдања. Други пројектил спржио је трећи и залепио за шине четврти вагон. Још две ракете пале су на оближњи друмски мост на Коридору 10.

НАТО је прво негирао напад на воз, али га је касније, ипак, потврдио и назвао "колатералном штетом".
photoФОТОГАЛЕРИЈА