Министарство одбране Републике Србије
 
09.04.2019.

Премијера документарно-играног филма „Ратне приче са Кошара“




Документарно-играни филм „Ратне приче са Кошара“ премијерно је приказан вечерас у Дому Гарде на Топчидеру, на дан обележавања 20 година од почетка битке на Кошарама. Премијери филма присуствовали су министар одбране Александар Вулин, нечелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милан Мојсиловић, државно и војно руководство, учесници борби на Кошарама, чланови породица погинулих бораца и бројни гости.

Филм је рађен у копродукцији Министарства одбране – Војнофилмског центра „Застава филм“ и Радио-телевизије Србије. Уз ауторку филма Слађану Зарић, документарно-играно остварење потписују и продуценти Снежана Родић Синђелић и потпуковник Горан Иконић, новинар Весна Илић, директори фотографије Жарко Пекез и Петар Вујанић, монтажер Бојан Перишић, организатори Данко Рапајић и Ненад Чобелић, композитор Владимир Тошић и дизајнер звука Бојан Манговић.

Након пројекције, ауторка филма Слађана Зарић захвалила је свима који су учествовали у реализацији овог важног пројекта, нарочито припадницима Специјалне бригаде и Треће бригаде Копнене војске. Ипак, највећу захвалност, према њеним речима, заслужују припадници Војске који су 1998. и 1999. године учествовали у борбама на Кошарама, јер све што је урађено, посвећено је управо њима.

Ауторка филма је истакла да је вечерашња премијера на њу деловала веома емотивно, посебно што су у препуној сали Дома Гарде били људи који су ту причу доживљавали и који су је  мотивисали да је екранизује.

- Главни мотив су та деца, сада већ одрасли људи од 40-ак година, та храброст, та пожртвованост и посвећеност да бране отаџбину. То је оно што је мене мотивисало као један светао пример не само за данашње време, већ и за будуће генерације. После овог филма осећам се тужно, али и поносно. Порука целог филма је захвалност. Двадесет година нисмо говорили „хвала“ и мислим да је крајње време да се не једног дана, не једну годину, него наредних деценија захваљујемо тим људима за оно што су урадили – поручила је ауторка филма Слађана Зарић.

Један од продуцената филма „Ратне приче са Кошара“ директор Војнофилмског центра „Застава филм“ потпуковник Горан Иконић истакао је добру сарадњу са РТС-ом, али и сложеност пројекта који је сниман скоро годину дана.

- Уложено је доста енергије да би филм био снимљен. Мислим да смо успели да дочарамо целу голготу и пакао Кошара, те одсудне борбе – рекао је Иконић и најавио нови заједнички пројекат „Застава филма“ и РТС-а, филм „Ратне приче са Паштрика“, који ће бити премијерно приказан у мају ове године.

Пуковник Душко Шљиванчанин, који је 1999. године био командант 53. граничног батаљона, иако је и сам био рањен у бици на Кошарама, након одгледаног филма, изјавио је да га је срамота што је он остао жив, када види младост која је остала на Кошарама и на Косову и Метохији.

Да је филм веома уверљиво дочарао ситуацију у којој су били борци са Кошара оценио је и Жељко Миљковић, припадник 53. граничног батаљона и похвалио све оне који су одиграли сцене борби на филму.

Драгиша Љубеновић, резервни мајор некадашње 63. падобранске бригаде, не скрива задовољство што је након 20 година ћутања коначно снимљен филм о Кошарама. Он је захвалио Министарству одбране и РТС-у због реализованог пројекта који је борце са Кошара отргао од заборава.
Филм „Ратне приче са Кошара“ хронолошки говори о борбама на југословенско-албанској граници током 1998. и 1999. године. О нападу на караулу Кошаре 9. априла 1999. године, сведоче војници и њихове старешине који су пре две деценије бранили отаџбину и спречили непријатеља да продре на Косово и Метохију.

Битка на Кошарама постала је симбол одбране државне границе. Трајала је од 9. априла до 14. јуна 1999. године, када се Војска Југославије непоражена после Кумановског споразума повукла са простора Косова и Метохије. У борбама на Кошарама погинуло је 108 припадника Војске Југославије.

У филму се појављује више од 70 саговорника из бројних јединица које су учествовале у борбама, а игране сцене представљају реконструкцију догађаја на основу њихових сведочанстава.

У улози водитеља вечерашње премијере наступио је глумац Ненад Јездић, који је и наратор у документарно-играном филму „Ратне приче са Кошара“.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
09.04.2019
mp4 (329,39 MB)
Премијера филма
10.04.2019
mp4 (124,81 MB)
Изјава Слађане Зарић
09.04.2019
mp4 (75,44 MB)
Изјава потпуковника Горана Иконића
09.04.2019
mp4 (50,26 MB)
Изјава пуковника Душка Шљиванчанина
09.04.2019
mp4 (53,14 MB)
Изјава Жељка Миљковића
09.04.2019
mp4 (126,76 MB)
Изјава Драгише Љубеновића