Министарство одбране Републике Србије
 
27.03.2019.

Сарадња са Републиком Грчком у области одбране



Државни секретар у Министарству одбране Александар Живковић састао се данас у Београду са  члановима делегације Генералштаба националне одбране Оружаних снага Републике Грчке, коју је предводио начелник Управе за међународну војну сарадњу комодор Михаил Наум.



Током састанка размењени су ставови о политичко-безбедносној ситуацији у региону.

Државни секретар Живковић захвалио је на континуираној подршци Републике Грчке у очувању територијалног интегритета и суверенитета Републике Србије на Косову и Метохији и посебно нагласио професионалан однос грчких војника у саставу КФОР.
 
Током одржавања редовних експертских разговора о сарадњи у области одбране у Београду, са комодором Наумом састао се и начелник Управе за међународну војну сарадњу Министарства одбране Републике Србије пуковник Милан Ранковић. На том састанку саговорници су изразили задовољство оствареним нивоом сарадње у области одбране.
 
Пуковник Ранковић истакао је да је војно-војна сарадња интензивирана у последње две године, чему значајно доприноси извођење заједничких вежби специјалних јединица две војске.


Комодор Наум поновио је спремност Републике Грчке за наставак подршке и размену искустава, посебно у ангажовању Републике Србије у борбеној групи Европске уније HELBROC.
 
Обострано је пренето опредељење за интензивирање војнообразовне и војноекономске сарадње. На крају разговора усаглашен је и потписан План билатералне војне сарадње за 2019. годину.
 
Делегација Генералштаба националне одбране Оружаних снага Грчке посетила је и Војномедицинску академију и Центар за мировне операције.