Министарство одбране Републике Србије
 
20.03.2019

Промоција студије „Војска Југославије у одбрамбеном рату 1999. године“
У Дому Војске Србије у Београду јавности је представљена студија „Војска Југославије у одбрамбеном рату 1999. године“ у издању Клуба генерала и адмирала Србије, коју је суфинансирало Министарство одбране. У намери да се, на двадесетогодишњицу агресије, стручној и широј јавности укаже на улогу војске у одбрани земље и грађана, приређивачи тог обимног двотомног дела сакупили су излагања више од 50 команданата стратегијског и тактичког нивоа, планера, организатора и непосредних извођача изузетно сложених и ефикасних борбених дејстава против непријатељских снага. Студија доноси детаљан приказ резултата тих напора. 

Тема студије, херојска одбрана земље и примери натчовечанске одважности војника и њихових командира и команданата на борбеним положајима, изазвала је велику пажњу јавности па је сала Дома Војске била премала да прими све љубитеље мемоарских и историјско-публицистичких дела који су имали жељу да сазнају многобројне детаље о херојским подвизима припадника Војске СРЈ у одбрани земље током 78 дана изузетно сурове и неравноправне НАТО агресије.

О студији су говорили генерали и адмирали у пензији др Лука Кастратовић, председник Уређивачког одбора, др Радован Томановић, главни и одговорни уредник, др Бошко Антић, редактор студије, Милорад Обрадовић и Спасоје Смиљанић, коаутори и Миломир Миладиновић, председник Скупштине Клуба генерала и адмирала.

– Ова студија је студија истине, у којој су носиоци функција у Војсци Југославије и Министарству одбране у одбрамбеном рату дали прецизна објашњења, податке, спонтане одговоре и сећања на неке могуће недоумице. Студија је против заборава, против историјског ћорсокака и против неправде, јер овај рат био је неправедан из више разлога, истакао је генерал др Лука Кастратовић.

– Њен научни циљ произашао је из потребе да се на бази искуства и праксе командног кадра Војске Југославије и Министарства одбране у НАТО агресији, применом научних метода верификује истина о херојској одбрани и ангажовању Војске Југославије и Министарства одбране у тој агресији. У том смислу, циљеви истраживања били су истина о узроцима и несагледивим последицама агресије по српски народ, ангажовању Војске Југославије и Министарства одбране и постигнутим успесима, о кршењу међународног права и Повеље ОУН, исказаној подршци терористичкој организацији тзв. ОВК од стране НАТО, последицама употребе забрањених убојних борбених средстава од стране НАТО... Практичан циљ студије био је анализа познатих података и постигнутих резултата за закључивање о истинитости догађања, пре, у току и после НАТО агресије на СР Југославију и коришћење тих резултата у научне, образовне, правне и друге доктринарне сврхе – рекао је др Кастратовић.

У студији су изнете бројне анализе не само одбрамбених дејстава и операција Војске СРЈ, већ и агресора који је прве ударе својих ваздухопловних снага усмерио на уништавање југословенских ПВО, командних и комуникацијских система, а затим се, изиритиран неуспехом, обрушио на цивилне циљеве и инфраструктуру. Објављено је на стотине података и чињеница о несразмерној борбеној сили и ратној техници коју је НАТО употребио да би, према првобитним плановима, за неколико дана разбио одбрамбене капацитете Војске СРЈ и константном увећавању непријатељских снага како је време одмицало, без постизања жељених ефеката.

Посебно су анализирана дејства и улога Копнене војске и РВ и ПВО који су, између осталог и многобројним маневрима, онемогућили ефикасна дејства непријатељских снага. Није заборављен ни значај инжињеријских дејстава и маскирања који су умногоме допринели ефикасној одбрани земље и очувању одбрамбених ресурса Војске СРЈ. Посебно је истакнута улога херојских бригада, чији су припадници исказали висок ниво јунаштва и морала на борбеним положајима.

Објављена у служби истине и чињенице да, ма колико мали, народи који знају цену слободе не могу бити покорени ни побеђени ни од далеко надмоћнијег противника, студија „Војска Југославије у одбрамбеном рату 1999. године“ доноси обиље података који ту истину потврђују.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
20.03.2019
mp4 (181,14 MB)
Промоција студије