Министарство одбране Републике Србије
 
16.03.2019.

Састанак министра одбране са министром спољних послова Венецуеле




Министар одбране Александар Вулин састао се данас са министром спољних послова Боливарске Републике Венецуеле Хорхеом Ареасом, са којим је разговарао о актуелним политичко-безбедносним питањима две земље.

Захваливши за доследну подршку Венецуеле по питању непризнавања једнострано проглашене независности тзв. “Косова“, министар Вулин је истакао да је Србија опредељена за дијалог и тражење компромиса, јер настоји да мирним средствима обезбеди нормалан живот Срба на Косову и Метохији. Он је додао да је Србија у потпуности посвећена војној неутралности, али и јачању сопствених одбрамбених капацитета.

Такође, министар Вулин је изјавио да Влада Републике Србије са пажњом прати актуелну политичко-безбедносну ситуацију у Венецуели. Нагласио је да се Србија никада није залагала  за спољни интервенционизам у решавању унутрашњих политичких питања једне суверене земље, да се никада није слагала са освајањем власти на улици и да признаје само вољу народа исказану на изборима.

Саговорници су се сагласили да без обзира на географску удаљеност две земље, треба тежити успостављању механизама за развијање сарадње у свим областима од заједничког интереса.

Министар спољних послова Ареас је констатовао да две земље деле исте вредности по питању залагања за поштовање међународног права и истакао да је веома важно сагледати могућности сарадње с обзиром да су билатерални односи Србије и Венецуеле пријатељски и неоптерећени отвореним питањима.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
16.03.2019
mp4 (104,31 MB)
Састанак