Министарство одбране Републике Србије
 
14.03.2019.

Сарадња Војске Србије и Оружаних снага САД




Mинистар одбране Александар Вулин састао се данас у Београду са замеником помоћника секретара одбране САД за Русију, Украјину и Евроазију Лором Купер. Теме састанка, којем је присуствовао и амбасадор САД у Србији Кајл Скат биле су војно-војна, војно-образовна и војно-медицинска сарадња, политичко-безбедносна ситуација на Косову и Метохији и у региону, као и војна сарадња у наредном периоду.

На састанку је наглашено да војно-војна сарадња представља један од механизама који предњаче у развоју и унапређењу међудржавних односа Републике Србије и САД.

Такође, размењена су мишљења по питању политичко-безбедносне ситуације у региону, а министар Вулин истакао је допринос САД у мисији КФОР те исказао неслагање с намерама за смањење бројног стања војника у КФОР, које негативно утиче на безбедност неалбанског становништва на Косову и Метохији.

Министар одбране истакао је забринутост због трансформације „Косовских снага безбедности“ у „Оружане снаге Косова“, што представља грубо кршење свих досадашњих споразума и има изразито негативан утицај на регионалну стабилност.

Према речима министра Вулина, Република Србија остаје чврсто при ставу да је потребно стриктно поштовати одредбе Резолуције 1244 Савета безбедности Уједињених нација и да је КФОР најодговорнији за одржавање мира и безбедности на територији КиМ и једини партнер Војсци Србије, као и да недавни провокативни поступци представника Приштине не иду у прилог напорима за проналажење заједничког и одрживог решења.

На састанку је апсотрофирана веома успешна сарадња коју Министарство одбране и Војска Србије имају са Националном гардом Охаја у оквиру Програма државног партнерства, уз намеру да се она и даље развoја.

Лора Купер такође је истакла да је билатерална војна сарадња две земље веома развијена, али да треба проналазити нове области сарадње које би биле од обостраног интереса.

Изказала је задовољство због успешно реализоване обуке, која се на полигонима САЈ МУП РС реализовала од 18. фебруара до 14. марта 2019. године, уз учешће припадника САЈ МУП РС, Војске Србије и специјалне јединице „Фоке“ Оружаних снага САД.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
14.03.2019
mp4 (118,07 MB)
Састанак