Министарство одбране Републике Србије
 
05.03.2019.

Састанак државног секретара Живковића са генералом Жуноом



Државни секретар у Министарству одбране Александар Живковић састао се данас са замеником команданта Команде Здружених снага НАТО Напуљ генерал-потпуковником Кристијаном Жуноом. На састанку је било речи о сарадњи Републике Србије са НАТО.

Током састанка, државни секретар Живковић је оценио да Република Србија остварује сарадњу са партнерима на Западу и Истоку на крајње транспарентан начин, у складу са политиком војне неутралности. У том контексту, сарадња са НАТО под окриљем Програма „Партнерство за мир“ представља оптимални оквир за остварење безбедносних циљева и унапређење одбрамбених капацитета.
Министарство одбране изузетно цени допринос Команде здружених снага Напуљ у остваривању сарадње Републике Србије и НАТО, пре свега у вези са инструментима сарадње који су усмерени на изградњу и јачање оперативних способности и достизање интероперабилности декларисаних јединица са снагама држава чланица Алијансе. 

Такође, пренета је забринутост Републике Србије развојем ситуације на подручју Косова и Метохије. У том смислу,  Република Србија је става да је КФОР најодговорнији за одржавање мира и безбедности на територији Косова и Метохије и да представља јединог партнера Војске Србије у обезбеђењу административне линије са нашом јужном покрајином. Стога је од пресудног значаја да КФОР, доследном применом Резолуције 1244 СБ УН и искључиво у складу са додељеним мандатом, одговорно приступи извршавању задатака.

На састанку је речено да је ангажовање одређених чланица НАТО у односу на једностране и крајње неодговорне потезе Приштине, посебно када је реч о трансформацији тзв. „КСБ“ и суштинском формирању тзв. „Војске Косова“, веома забрињавајуће и неприхватљиво, посебно што такав ангажман излази из мандата мисије и тиме је у супротности са међународним правом.