Министарство одбране Републике Србије
 
22.02.2019.

Промовисани најмлађи резервни потпоручници Војске Србије




Свечаност поводом завршетка школовања класе слушалаца за резервне официре генерације септембар 2018. године, одржана је данас у касарни "Генерал Јован  Мишковић". У чин резервног потпоручника произведено је 11 слушалаца техничке службе, 17 слушалаца интендантске службе и 11 слушалаца санитетске службе.

Честитајући најмлађим резервним официрима, в.д. декана Војне академије пуковник проф. др Драган Трифковић истакао је да је ова генерација резервних потпоручника показала патриотска осећања, висок морал, заједништво и истрајност кроз резултате које су остварили.

- Резервни потпоручници, данашњим указом председника Републике Србије, стајете у строј резервних официра Војске Србије способних и спремних да помогнете својој отаџбини ако јој буде тешко. Одлука да биографије академских грађана оплемените војним вештинама, одвојите се од породица и након завршених факултета поново марљиво учите и вежбате је вредна поштовања и дивљења. За кратко време савладали сте успешно захтевну војничку обуку, положили велики део испита из општевојних и војностручних предмета техничке, логистичке и медицинске специјалности, али и стажирали у јединицама наше војске - поручио је пуковник Трифковић.

Пуковник Трифковић је подсетио резервне официре да се на овоме не смеју зауставити, већ да би требало да наставе праћење савремених трендова у развоју и употреби војне технике, вештине ратовања, помоћи становништву у случају непогода и природних катастрофа, развоју техничке, интедантске и санитетске службе.

Најуспешнијим резервним потпоручницима уручени су ручни часовници са посветом. Најбољи у класи слушалаца резервних официра Војне академије су резеревни потпоручник Милош Баљошевић, резервни потпоручник Никола Лешњак и резервни потпоручник Слободан Гвозденац.

У класи слушалаца резервних официра Медицинског факултета ВМА ове године најбољи су резервни потпоручник Младен Павловић, резервни потпоручник Александра Станковић и резервни потпоручник Иван Андрић.

Свечаности су присуствовали начелник Управе за војно здравство бригадни генeрал Угљеша Јовичић, представници Министарства одбране и Војске Србије, Колегијум начелника Војне академије, родитељи и пријатељи резервних потпоручника.