Министарство одбране Републике Србије
 
21.02.2019.

Обележен Дан бранилаца отаџбине




Свечаним пријемом у руској амбасади у Београду прослављен је Дан бранилаца отаџбине, празник који је за Русе симбол херојске историје државе, јединства народа и армије, славе и патриотизма руске војске.

Обележавању Дана бранилаца присуствовали су председник Републике Србије и врховни командант Војске Србије Александар Вучић, председавајући Председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик, Његова светост патријарх српски господин Иринеј, министар одбране Александар Вулин, начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милан Мојсиловић, припадници Министарства одбране и Војске Србије, представници ветеранских и борачких удружења, као и званице из сфере политике, културе и уметности.

Након интонирања руске и српске химне, амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Чепурин пожелео је добродошлицу гостима, поручивши да су Русија и Србија више пута морале да бране своју независност и суверенитет, што је и формирало карактер ова два народа који имају јаке војске, али да је ипак главно руско и српско оружје храброст војника и официра.

- Припаднике оружаних снага Русије и Србије спајају актуелни задаци. Активно се развија наша војна и војнотехничка сарадња. Русија подржава неутрални статус Србије. Поздравља унапређење добрих односа Србије са свим земљама, ако то одговара њеним интересима. Залажемо се за мирно решење проблема на Косову и Метохији, уз поштовање међународног права. Србија ће имати довољно снаге и стрпљења да издржи сва искушења – поручио је амбасадор Чепурин.

Блискост ставова две земље, како истиче Чепурин, потврђена је и током недавног сусрета двојице председника – Владимира Путина и Александра Вучића у Београду.

- Ове јесени обележићемо 75 година од како смо заједно ослободили Београд од фашистичких окупатора – подсетио је амбасадор и рекао да је важно заједнички обновити Спомен-гробље ослободилаца Београда, на којем почива 1.395 бораца Народноослободилачке армије Југославије и 818 припадника Црвене армије.

На крају, Александар Чепурин је присутне позвао на здравицу у знак јачања братства двеју држава и народа и братске сарадње између оружаних снага, честитајући Дан бранилаца отаџбине.

Дан бранилаца отаџбине је један од највећих руских празника, дан када се у готово свим градовима широм Русије организују параде, шетње, концерти, изложбе фотографија, оружја и војне технике, а слави се и у касарнама. Приређују се тематске књижевне вечери и позоришне представе, као и многе друге свечаности. Тог дана Руси одају почаст војницима, ветеранима војске и морнарице, породицама оних који су били и оних који су и даље у војним редовима.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
21.02.2019
mp4 (132,2 MB)
Пријем