Министарство одбране Републике Србије
 
21.02.2019.

„Отворена врата“ за пријем у војне школе



Од 15. фебруара до 31. марта 2019. године отворени су конкурси за Средњу стручну војну школу, Војну академију и Медицински факултет Војномедицинске академије. Конкурс за пријем ученика у Војну гимназију отворен је 1. фебруара и траје до 15. марта 2019. године.

У акцији „Отворена врата “, од 23. фебруара 2019. године, сваке суботе (23.02, 02.03, 09.03, 16.03, 23.03, 30.03.) од 10.00 до 13.00 часова, сви заинтересовани кандидати за упис на Војну академију могу да дођу и посете Војну академију, улица Генерала Павла Јуришића Штурма број 33. Током посете Војној академији, кандидати ће имати прилику да упознају услове живота и рада на Војној академији, посете интернат кадета, кабинете и спортске капацитетe.
 
И у Војној гимназији, док траје конкурс за упис, заинтересовани кандидати могу сваке суботе од 10 до 13 часова, да дођу у интернат Војне гимназије у Београду, улица Хумска 22, где ће бити упознати са условима конкурса, живота и рада, интернатом и осталим капацитетима ове школе.
 
Током боравка на Војној академији и у Војној гимназији кандидати за упис имаће прилику да разговарају са професорима, старешинама, кадетима и ученицима о свему што их интересује у вези школовања.
 
Војна академија ове године уписаће 183 кадета, а Медицински факултет Војномедицинске академије 25. У Средњу стручну војну школу биће уписано 65 дечака и девојчица, а у Војну гимназију 90 ученика оба пола.

Бити војник у строју отаџбине одувек је била част. Зато је изазован и одговоран позив официра и подофицира Војске Србије трајни мотив који привлачи младе људе, јер је часна дужност одбране своје државе и свог народа била и остаје понос сваког њеног припадника.

Основни разлози за традиционално велико интересовање младих за упис у војне школе је врхунско образовање и одлични услови школовања, бесплатан смештај и исхрана у интернатима, целокупна наставна литература и коришћење савремених капацитета за ваннаставне активности.

По завршетку војних школа полазници добијају сигуран посао са могућношћу сталног стручног и каријерног усавршавања.

Они који желе да конкуришу за пријем у војне школе, потребно је да на време поднесу пријаву са потребном документацијом у центрима Министарства одбране на територији сталног места боравка, у периоду када су конкурси отворени, и да се што боље припреме за пријемни испит.
 
Конкурси за пријем у војне школе објављени су у магазину „ОДБРАНА“ од 1. фебруара 2019. године и на веб сајту Министарства одбране - www.mod.gov.rs, где се могу наћи све информације о условима конкурса и о потребној документацији.
 
Линкови:
 
Конкурс за пријем кандидата из грађанства за ученике Војне гимназије
 
Конкурс за пријем кандидата из грађанства за ученике Средње стручне војне школе
 
Конкурс за пријем кандидата из грађанства у Војну академију и Медицински факултет
Војномедицинске академије Универзитета одбране у Београду