Министарство одбране Републике Србије
 
15.02.2019.

Централна прослава Дана државности Србије у Орашцу



Централна државна церемонија поводом прославе Сретења – Дана државности Србије, одржана је данас у меморијалном комплексу у Орашцу уз највише државне и војне почасти.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић и председница Републике Српске Жељка Цвијановић положиле су венце код споменика вожду Карађорђу, а полагању венаца претходио је помен Карађорђу и устаницима, који је служио владика шумадијски Јован са свештенством.

Свечаности су присуствовали народни посланици, министри у Влади Србије, представници Републике Српске, свештенства и дипломатског кора, а делегацију Војске Србије предводио је начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милан Мојсиловић.

Осврнувши се на историјски значај обележавања Дана државности, председница Владе Ана Брнабић истакла је да данас обележавамо 215 година постојања модерне српске државе.

- Ти кључни и преломни догађаји из историје наше земље важни су данас за разумевање и тумачење овог тренутка када се Србија поново, као много пута до сада, суочава са значајним изазовима, изборима и одлукама које ће несумњиво креирати будућност наше вољене земље. А будућност наше земље, пре свега, зависи од нас самих – нагласила је премијерка Брнабић.

Она је подсетила да је након Првог и Другог српског устанка, заједно названим „Српска револуција“, Србија постала једна од малобројних држава тадашње Европе у којој су феудални односи у потпуности укинути.

- Треба да будемо храбри и одлучни у превазилажењу препрека, као што су то наши преци били, нагласила је премијерка Брнабић додајући да као што су наши преци, којима данас одајемо почаст, у темеље српске државе усадили чојство и јунаштво, наше је да данас уградимо у темеље наше државе знање и да најмлађе адекватно спремимо за будућност.

Премијерка Брнабић је поручила да само напорним радом и спремношћу на стално учење и лични развој, можемо постати и остати друштво успешних, слободних и срећних појединаца.

- Успешно смо окончали процес фискалне консолидације, спровођење хитних и ванредних мера привредног опоравка земље и спасавање од националне катастрофе на чијем рубу смо се затекли 2012. године. Мењамо Србију и градимо бољу будућност за све наше грађане – истакла је премијерка Брнабић, наглашавајући да је заједничка визија модерна Србија.

Честитајући Дан државности, премијерка Брнабић је истакла да председник Републике Србије Александар Вучић и Влада Републике Србије воде одговорну политику и изразила уверење да је то пут који ће дугорочно донети напредак и добробит свим грађанима Србије, без разлика, што је политика суштинске трансформације наше земље.

Председница Републике Српске Жељка Цвијановић честитала је Дан државности Србије, пожелевши Србији и Републици Српској мир, стабилност, економски напредак и безбедно окружење.

У оквиру обележавања данашњег празника, делегација Министарства одбране и Војске Србије, коју је предводио начелник Управе за оперативне послове Генералштаба генерал-мајор Желимир Глишовић, положила је венац у цркви Светог Ђорђа на Опленцу.

Дан државности Србије празнује се 15. и 16. фебруара, а Сретење је државни празник којим се обележавају два значајна историјска датума битна за културно-историјски и национални идентитет Срба. Тог дана 1804. године, српски устаници предвођени Карађорђем, на збору у Орашцу одлучили су да подигну Први српски устанак. Истог датума 1835. године у Крагујевцу је донет Сретењски устав, први устав Србије.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
15.02.2019
mp4 (221,52 MB)
Централна прослава Дана државности Србије у Орашцy