Министарство одбране Републике Србије
 
14.02.2019.

Обележавање Сретења - Дана државности Србије




Министарство одбране и Војска Србије низом манифестација обележиће Сретење – Дан државности Србије који се прославља у знак сећања на Сретење 1804. године, када је подигнут Први српски устанак и исти датум 1835. године, када је донет први модерни устав Србије.

Поводом Сретења - Дана државности, председник Републике и врховни командант Војске Србије Александар Вучић уручиће 15. фебруара, са почетком у 8.30 часова, одликовања заслужним појединцима и институцијама на церемонији у згради Генералног секретаријата на Андрићевом венцу.

Истог дана, председница Народне скупштине Маја Гојковић, у својству изасланика председника Републике, предводиће церемонију полагања венаца код Споменика Незнаном јунаку на Авали, у 9 часова, у пратњи делегације Министарства одбране и Војске Србије.

Централна државна церемонија прославе Сретења – Дана државности Србије одржаће се у Орашцу, 15. фебруара у 12 часова, где ће председница Владе Републике Србије Ана Брнабић положити венац код споменика вожду Карађорђу. Свечаности ће присуствовати министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милан Мојсиловић.

Делегација Министарства одбране и Војске Србије положиће венац и у цркви Светог Ђорђа на Опленцу код Тополе, истог дана у 14 часова.

Поводом празника, Војни музеј у Београду биће отворен 15. и 16. фебруара од 10 до 18 часова, а за све посетиоце изложбене поставке у овој војној установи улаз је бесплатан.

Прослава Дана државности Србије, празновањем Сретења – 15. фебруара, обједињује идентитет државе и војске, чиме се обнавља најдубља повезаност у српској државотворној традицији.