Министарство одбране Републике Србије
 
07.02.2019.

Билатералне консултације са Уједињеним Краљевством



Билатералне консултације у области безбедносне политике и одбране (Стратешки дијалог) између министарстава спољних послова и одбране Републике Србије и Уједињеног Краљевства Велике Британије и Северне Ирске, одржане су у Београду, 5. и 6. фебруара 2019. године.
 
Делегацију Србије су предводили Александар Живковић, државни секретар у Министарству одбране и амбасадор Бранимир Филиповић, в.д. помоћника министра спoљних послова за безбедносну политику, а делегацију Уједињеног Краљевства Џил Галард, заменица политичког директора Форин Офиса и Ник Гур, директор за евроатланстску безбедност у Министарству одбране УК.

Током састанка обе стране су изразиле чврсто опредељење да заједнички раде у правцу јачања билатералних односа у области безбедносне и одбрамбене политике и свих других области од заједничког интереса, као и настојање да у овом формату континуирано продубљују међусобно разумевање.
 
Обострано је поздрављено обнављање ових консултација/стратешког  дијалога и прилика да се размене мишљења о широком кругу спољнополитичких, одбрамбених и безбедносних питања.  
 
Надлежна министарства обе земље имају за циљ да јачају сарадњу Србије и Уједињеног Краљевства кроз одржавање састанака у овом формату, а наредни круг консултација/стратешког дијалога биће одржан у Лондону у другој половини 2019. године.    
 
У отвореном разговору размотрен је широки круг питања која су се односила на регионалну безбедност и регионалну сарадњу у суочавању са безбедносним изазовима, уз заједничку оцену да је мир и стабилност кључни предуслов за економски и други напредак региона у целини. Размењена су мишљења о актуелној ситуацији на Косову и Метохији и констатовано је да је дијалог Београда и Приштине једини прави пут постизања компромисног и одрживог решења које доприноси регионалној стабилности, уз уздржавање од предузимања једностраних аката који наносе огромну штету овом процесу. Поред тога размотрена су и друга питања глобалне, европске и регионалне безбедности.    
 
Посебно су разматрана и питања билатералних односа и сарадње у области безбедносне и одбрамбене политике, истакнута потреба даљег интензивирања министарског дијалога и сусрета на свим нивоима, као и интерес обе стране да се даље унапређује економска сарадња, као изузетно важан сегмент укупних билатералних односа.  
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА