Министарство одбране Републике Србије
 
01.02.2019.

Премијерка Брнабић: Поносим се Војском Србије и системом војног образовања




У присуству изасланице председника Републике и врховног команданта Војске Србије, председнице Владе Србије Ане Брнабић, министра одбране Александра Вулина и начeлника Генералштаба генерал-потпуковника Милана Мојсиловића, данас је у Дому Гарде на Топчидеру одржана свечаност поводом почетка школовања 8. класе Високих студија безбедности и одбране.

Данашња свечаност била је прилика и да се према одлуци председника Републике и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића полазницима претходних седам класа ВСБО уруче реплике српског средњовековног мача.

Председница Владе Брнабић уручила је реплике српског мача министрима у Влади, државним секретарима и помоћницима министара који су успешно у претходних седам генерација завршили ВСБО, док су министар Вулин и генерал Мојсиловић уручили мачеве официрима и државним службеницима.

Обраћајући се присутнима, председница Владе је истакла да се поноси Војском Србије и системом војног образовања. 

– Сви безбедносни изазови и ризици данас траже јединствен приступ у области спољне и економске политике, политике одбране, унутрашње безбедности, социјалне политике и свим областима друштвеног живота. Управо зато, полазници нове, 8. класе Високих студија безбедности и одбране су, поред официра Војске Србије, и високи државни функционери институција које креирају и спроводе политику у области безбедности и одбране. Посебно ми је драго што се, поред представника наше земље, на Високим студијама усавршавају и полазници из иностранства, укључујући земље региона, као што је Босна и Херцеговина, Хрватска, Словенија и друге, али и земље као што је Алжир – нагласила је председница Владе додајући да је то потврда квалитета и поверења које имају наш Универзитет одбране и наше војно-образовне институције.

Обраћајући се полазницима 8. класе ВСБО, који данас започињу усaвршавање, председница Владе истакла је да су упућивањем на овај ниво усавршавања, њихови надређени послали поруку да рачунају на њих, да поштују њихов досадашњи рад и резултате и да верују да могу да постану лидери стратегијског нивоа.

– Ви улазите у високо рангирану државну образовну институцију из области безбедности и одбране, у којој ћете имати прилику да сазнате оно што до сада нисте знали и да питате оно што нисте имали прилику да питате. Бићете, на неки начин, привилеговани корисници услуга и капацитета које вам пружају Министарство одбране и друга министарства и агенције Владе Републике Србије, изабрани професори факултета из Србије и наши уважени страни партнери – истакла је Брнабић, наглашавајући да је важно да никада не изгубе из вида да је велики, огроман део одговорности за њихов професионални развој на њима самима.

Чином пријема на ове и овакве студије, поручила је полазницима председница Владе, отвара се и виши ниво одговорности.

– Ви данас улазите у круг људи који ће у наредној деценији, политички или професионално, бити одговорни за развој система безбедности. Већ током студија будите лично ангажовани, питајте, критикујте и предлажите. Утичите на квалитет наставе и помажите колегама, вашим будућим сарадницима – поручила је председница Владе.

Полазницима претходних класа премијерка Брнабић је поручила да се од њих очекује да и даље буду видљиви у институцијама својих држава, као и да дају допринос миру, стабилности, међусобном разумевању и уважавању.

– Средњовековни српски мач, који данас примате, има своју дугу историју. Она траје колико и држава Србија. Као симбол, уграђен је у темеље државности од њеног настанка. Данас, нека овај симболични мач буде исказ спремности свих вас који га примате, на разговоре и сарадњу у областима безбедности и одбране и нека даје печат вашем раду и вама – нагласила је председница Владе.

Премијерка Брнабић је подсетила и да у овој години обележавамо 20 година НАТО агресије на СР Југославију.

– Нека се више никада не понови да оружје буде употребљено на сраман начин. Ви који данас добијате овај мач, увек имајте у виду да у сваком тренутку морате да оправдате поверење које је уложено у вас и епитет његовог носиоца – нагласила је премијерка Брнабић.

Припадницима Универзитета одбране председница Владе је поручила да је заједнички задатак да наш војнообразовни систем учинимо отворенијим за учешће не само цивилних, већ и знатно већи број страних полазника и предавача.

– Таквим приступом, војно образовање постаће елемент сарадње са регионом и светом, па и инструмент спољне политике наше земље. Као председница Владе, лично се поносим Војском Србије, нашим системом војног образовања и вама гарантујем своју личну подршку у даљем напредовању - поручила је премијерка Ана Брнабић присутнима на данашњој свечаности.

Заступник начелника Школе националне одбране пуковник Мишо Планојевић истакао је да присуство председнице Владе данашњој свечаности недвосмислено говори о пажњи коју државни врх и председник Републике придају војном образовању, а посебно његовом највишем нивоу – Високим студијама безбедности и одбране.

Начелник Високих студија безбедности и одбране пуковник др Горан Жупац нагласио је да је реч о највишем нивоу каријерног усавршавања у Војсци Србије али и читавој земљи, које је успешно до сад завршио 101 полазник, међу којима су официри, државни службеници и колеге из региона.

Он је истакао да је држава обезбедила да се полазници после школовања нађу на највишим позицијама у систему одбране. Кроз 25 тема, додао је он, полазници надограђују знање у области стратегије, геополитике, као и о националним и међународним институцијама безбедности и одбране.

Бригадни генерал Жељко Билић, командант 204. ваздухопловне бригаде, полазник је 8. класе ВСБО од којих очекује да му омогуће да прошири знање и да са колегама размени искуства како би допринели систему безбедности наше земље.

Према речима једног од професора ВСБО, али уједно и овогодишњег полазника проф. др Зорана Павловића, за систем безбедности и одбране Републике Србије ово представља један од најважнијих облика континуираног образовања, где полазници имају прилику да интерактивно и мултидисциплинарно изучавају тематику безбедности.


Мачеви, уручени данас полазницима који су до сада успешно завршили ВСБО, имају угравирану посвету „Ко сме тај може, ко не зна за страх тај иде напред“. Реч је о верној реплици српског средњовековног мача који је у Србији коришћен у 14. и 15. веку. Оригинални мач изложен је у Војном музеју у Београду и потиче с почетка 15. века. Српски мач са накрсницама у облику латиничног слова „С“ и врхом дршке четвртастог облика, по томе се разликује од осталих мачева који су у то доба коришћени у околним европским државама. Како су се Срби исељавали пред турском најездом на север и северозапад, тако су се српски мачеви користили и на просторима Мађарске, северне Италије и јужне Немачке. Српски мач био је врло ефикасно оружје у борби и зато су били препознатљиви и тражени.

Високе студије безбедности и одбране највиши су ниво каријерног усавршавања официра и високих службеника Републике Србије. Осим њих, међу полазницима су неретко и колеге из оружаних снага страних земаља, за које овај вид усавршавања такође представља важну степеницу у каријери.

 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
01.02.2019
Обраћање премијерке Ане Брнабић
01.02.2019
mp4 (55,7 MB)
Изјава пуковника др Горана Жупца
01.02.2019
mp4 (98,99 MB)
Изјава бригадног генерала Жељка Билића
01.02.2019
mp4 (67,16 MB)
Изјава проф. др Зорана Павловића
01.02.2019
mp4 (161,58 MB)
Свечаност