Министарство одбране Републике Србије
 

Конкурси за упис у војне школе



КОНКУРСИ

- Конкурс за пријем кандидата из грађанства у Војну академију и Медицински факултет Војномедицинске академије Универзитета одбране у Београду
- Конкурс за пријем кандидата из грађанства за ученике Војне гимназије
- Конкурс за пријем кандидата из грађанства за ученике Средње стручне војне школе

БИТНЕ ИНФОРМАЦИЈЕ

Конкурси за пријем у војне школе отворени су од 1. фебруара до 15. марта. Војна академија примиће 177 кадета на шест студијских програма, Медицински факултет Војномедицинске академије уписаће 25 кадета на студије медицине, Војна гимназија уписаће 105 дечака и девојчица у први разред, 15 ученика у други разред и 10 ученика у трећи разред. У Средњој стручној војној школи извршиће се пријем 50 ученика оба пола из грађанства.
 
Конкурси за пријем у војне школе са свим детаљима о условима за конкурисање објављени су у магазину "Одбрана" и на веб сајтовима војних школа и Министарства одбране.
 
Основни разлози за традиционално велико интересовање младих за упис у војне школе је врхунско образовање и одлични услови школовања, бесплатан смештај и исхрана у интернатима, целокупна наставна литература и коришћење савремених капацитета за ваннаставне активности.
 
Војна академија нуди савремено високо образовање и научно-истраживачки рад, посету војно-образовним институцијама у региону и свету, проверу стечених знања на теренима и практичним облицима наставе, развијену материјалну базу наставе укључујући савремене симулационе софтвере, учешће на научним конференцијама и семинарима у земљи и иностранству, неговање и развијање традиција и патриотизма у складу са максимом Војне академије „Част је наша имовина”. Током каријере могуће је усавршавање у Школи националне одбране, мастер и докторске студије.
 
Медицински факултет ВМА кадетима и студентима обезбеђује врхунско образовање у области медицинских наука, подстичући истраживачки дух, самосталност и одговорност у раду, да би као стручњаци у различитим областима медицинске струке и науке, својим вештинама и знањем, допринели унапређењу војног здравства.
 
Војна гимназија обезбеђује стицање општих знања значајних за наставак школовања на Војној академији и Медицинском факултету ВМА. Програм редовне наставе у Војној гимназији усклађен је са наставним планом и програмом гимназија општег смера у грађанству. Специфичности чине обавезни облици који се односе на војну професију као што су стројева обука, војна топографија, основи тактике, војна обука, наоружање, гађање и обуку у скијању.
 
Средња стручна војна школа омогућава стицање општих, стручних и војностручних знања и вештина, а по завршетку обезбеђује сигуран посао на почетним дужностима подофицира.
 
Сви кадети и ученици имају могућност учешћа у бројним научним, културним и спортским секцијама и такмичењима, коришћење најсавременијих спортских капацитета (стрељане, атлетске дворане, затвореног базена, теретане, фитнес центра, терена за фудбал, кошарку и одбојку, сале за гимнастику и борилачке спортове) и бројних других погодности које обезбеђују војне школе.
 
По завршетку војних школа полазници добијају сигуран посао у окружењу које омогућава успешан професионални развој и стално стручно и каријерно усавршавање.
 
Упис у војне школе ове године одвија се под слоганом "Част, знање, Србија - Војна академија". Бити војник у строју отаџбине одувек је била част. Изазован и одговоран позив официра и подофицира Војске Србије трајни је мотив који привлачи младе људе, тако да су војне школе прави избор за будућност.
 
У акцији "Отворена врата", ученици и родитељи могу посетити војне школе сваке суботе током трајања конкурса од 11 до 13 часова. У разговору са наставницима, кадетима и ученицима добиће све потребне информације, а биће у прилици да обиђу смештајни простор, учионице и кабинете где се одвија настава.
 
Министарство одбране низом активности промотивног карактера, на телевизијама, својим веб сајтовима и профилима на друштвеним мрежама, штампаним и видео материјалом и гостовањима представника војних школа на телевизијама, свакодневно ће обавештавати ученике и њихове родитеље о томе шта доноси војни позив и како добити место у некој од војних школа за коју су заинтересовани.

СПОТОВИ

- Спот за упис у војне школе

БРОШУРЕ И ИНФОРМАТОРИ
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
01.02.2019
mp4 (130,46 MB)
Спот за упис у војне школе
14.02.2020
mp4 (173,86 MB)
Спот "Пријем у војне школе"