Министарство одбране Републике Србије
 
29.01.2019.

Министар Вулин: Припадници Војске Србије још једном показали колико су хумани, храбри и обучени



Министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милан Мојсиловић разговарали су данас са командантом Интервидовског полигона "Пасуљанске ливаде" потпуковником Небојшом Лојпуром и старијим водницима прве класе Зораном Петровићем и Сашом Анђелковићем, који су спасили живот мештанки Ресавице у близини полигона.

Након дојаве пролазника, брзом реакцијом, припадници Интервидовског полигона "Пасуљанске ливаде" из састава Команде за обуку, спасили су живот жени, која је услед здравствених тегоба, без свести, промрзла лежала у снегу, пружајући јој медицинску помоћ и бринући о њој до пријема у амбуланту у Ресавици.
 
Министар Вулин, након данашњег сусрета, истакао је да где год да су припадници Војске Србије, тамо је и ред, тамо је и закон и сигурност и сваки грађанин Србије може да буде сигуран да ће бити заштићен, а у тренутку невоље да ће имати на кога да се ослони.
 
- Припадници Војске Србије су увек ту за свој народ. Ја сам веома поносан на све припаднике Војске Србије, али посебно на оне који су имали прилику да покажу и колико су хумани, колико су храбри, али и колико су обучени. Обука коју су они добили, обука која је помогла да се спаси још један људски живот, јесте обука која недостаје свима нама који смо у цивилству. Оно што смо некада знали, а што смо заборавили. На овом примеру се показује колико је драгоцено бити припремљен да помогнеш, па и да сачуваш људски живот када за то наступи потреба – нагласио је министар Вулин.
 
Министар одбране је истакао да је поносан на њих, као што је поносна и цела Србија, поносна на своју војску и поносна на тако храбре и честите припаднике Војске Србије.
 
- Али не могу да будем поносан на све оне људе, на суграђане ове госпође, који су, пре него што је стигла Војска Србије, пре него што су стигли старији водници прве класе, пролазили крај жене која је лежала у снегу. Пре него што су они дошли, прошло је више десетина људи и нико није осетио потребу да помогне овој жени – истакао је министар Вулин.
 
Према његовим речима, можемо да се обучавамо, да се развијамо, да постајемо успешнији, али морамо прво и пре свега да будемо бољи људи.

Присећајући се тог хладног јануарског дана, медицински техничар старији водник прве класе Зоран Петровић, истакао је да су, по добијању информације од свог претпостављеног старешине да се жена налази без свести у снегу, он и колеге из јединице, одмах кренули на лице места.
 
- Госпођа је имала епилептични напад и почетну фазу смрзавања. Након указане прве помоћи, када смо је вратили у свесно стање, транспортовали смо је до амбуланте у Ресавици – нагласио је старији водник Петровић, додајући да је на основу претходног искуства препознао симптоме епи напада.
 
Његов колега, старији водник прве класе Саша Анђелковић, објашњава да је по доласку на место догађаја, веома важно било успоставити и одржавати контакт са женом, говором и стиском руке, па су од ње успели да сазнају и да од рођења болује од епилепсије.
 
- Током тих десетак минута она је имала још четири серије напада. На лицу места смо јој указали прву медицинску помоћ, а са њом смо били и током транспорта до здравствене установе у Ресавици, где су је збринули – нагласио је старији водник Анђелковић.
 
Припадници Команде за обуку посетили су жену током опоравка у здравственој установи у Ресавици и она им је захвалила за све што су урадили за њу тог дана, уз речи "да осим срца и захвалности нема ништа друго да им да".
 
Министар Вулин и генерал Мојсиловић наградили су припаднике Команде за обуку који су учествовали у спасавању седмодневним боравком на Тари.
 
Данашњем пријему присуствовао је и командант Команде за обуку генерал-потпуковник Ђокица Петровић.
 
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
29.01.2019
mp4 (152,08 MB)
Изјава министра одбране Александра Вулина
29.01.2019
mp4 (27,85 MB)
Изјава старијег водника прве класе Зорана Петровића
29.01.2019
mp4 (62,75 MB)
Изјава старијег водника прве класе Саше Анђелковића
29.01.2019
mp4 (146,2 MB)
Пријем