Министарство одбране Републике Србије
 
28.01.2019.

Обележен Међународни дан сећање на жртве Холокауста




Међународни дан сећања на жртве Холокауста, 27. јануар, обележен је данас у Београду полагањем венаца и цвећа, уз пуне војне и државне почасти.

Централну државну церемонију код Споменика жртвама геноцида у Другом светском рату, у оквиру комплекса некадашњег концентрационог логора на Старом сајмишту, на новом Београду, предводио је изасланик председника Републике, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Ђорђевић.

Поред делегације Министарства одбране и Војске Србије, венце и цвеће положили су и градоначелник Београда Зоран Радојичић, амбасадори Израела и САД Алона Фишер Кам и Кајл Скот, шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици, председник Владе немачке савезне покрајине Тирингије, потомци жртава, представници Савеза јеврејских општина Србије, Јеврејске општине Београд, Националног савета ромске националне мањине, представници удружења и грађани.



Генерална скупштина Уједињених нација је 2005. године донела званичну резолуцију о обележавању Међународног дана сећања на жртве Холокауста и установила да се он обележава 27. јануара, на дан када су 1945. године совјетске трупе ослободиле најозлоглашенији логор смрти у поробљеној Европи, Аушвиц-Биркенау. 

Резолуција апелује на све чланице Уједињених народа да поштују сећање на жртве Холокауста и охрабрује развој образовних програма о историји Холокауста, са циљем да се покаже одлучност да се помогне у спречавању чина геноцида у будућности.

Други светски рат однео је више милиона недужних жртава. Аушвиц, Треблинка, Маутхаузен, Дахау, Мајданек Јасеновац, Старо сајмиште, Јајинци, логор "Црвени Крст" у Нишу само су нека од масовних стратишта невиних жртава.

Фото: ТАНЈУГ