Министарство одбране Републике Србије
 
25.01.2019.

Премијера филма „Радо иде Србин у војнике“




Документарни филм „Радо иде Србин у војнике“ Војнофилмског центра „Застава филм“ премијерно је приказан вечерас у Комбанк дворани.

Директор Војнофилмског центра „Застава филм“ потпуковник Горан Иконић, поздрављајући публику, истакао је да је вечерашња премијера уприличена поводом обележавања 140 година војне штампе и 70 година „Застава филма“ – куће која без прекида бележи војнички живот на овим просторима, негујући филмом традиције и чувајући сећања на наше славне претке.

- Да није било Ристе Марјановића и његових фотографија ми данас не би имали јасну слику о јунаштву наше војске од Цера до Кајмакчалана, а свет не би имао потпуну представу о улози и значају српске војске у Великом рату и страдањима које је поднела, поручио је потпуковник Иконић.

Документарни дугометражни филм, који је режирао декан Академије унетности у Београду професор Драган Елчић, екранизована је прича о Ристи Марјановићу (1885-1969) првом српском фоторепортеру, уреднику фотографије "Њујорк Хералда", који је камером забележио велику епопеју, борбу за опстанак и херојство српских војника у Првом светском рату.

Редитељ филма Драган Елчић рекао је да већ 25 година жели да сними филм о Ристи Марјановићу и да је овим остварењем велика прича која стоји иза Ристе само започета, те да се нада да ће добити наставак јер материјала за то свакако има.

Фотографије Ристе Марјановића сведочанство су о паклу албанске голготе, изнуреним, болесним и страдалим српским војницима на обалама Крфа. Изложене на светској изложби у Паризу 1916. године, а затим у Лондону и Њујорку, посведочиле су више од речи да је шест дивизија српске војске спасено и опорављено и да се на Крфу припрема за фронт. Свет је почео да верује у истину да српска војска постоји, а са њом и српска држава.

Чланови екипе, која је са пуно воље, знања и љубави изнедрила ово филмско остварење, поред проф. Драгана Елчића - сценаристе и редитеља и потпуковника Горана Иконића - продуцента су Александра Живковић - организатор, Жарко Пекез - директор фотографије, Александар Ђорђевић - асистент сниматеља и расветљивач, заставник Ивица Стојић - дрон оператор, Јелена Ранковић - монтажер, професор Борис Шувлан - снимање, дизајнер и микс звука, Драшко Јанковић - композитор.

Захвалност за свесрдну помоћ у снимању филма исказана је породици славног фотографа, у првом реду унуци Зорани Војновић, историчару и кустосу Народног музеја у Шапцу Браниславу Станковићу, ауторки изложбе o Ристи Марјановићу одржаној у Дому Војске Србије Снежани Неговановић и драмском уметнику Бори Нанићу, који је нарацијом у филму дочарао сећања Ристе Марјановића.

О фотографијама Ристе Марјановића можда најбоље говори реченица самог њиховог аутора да га је "судбина терала на места где се стварала историја" и да му је највећа награда за живот и рад критика да ће његове фотографије "васкрснути Србију".

Вечерашњој премијери присуствовали су бројни припадници Министарства одбране и Војске Србије.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
25.01.2019
mp4 (134,86 MB)
Обраћање потпуковника Горана Иконића
26.01.2019
mp4 (223,59 MB)
Обраћање Драгана Елчића
26.01.2019
mp4 (223,75 MB)
Представљање екипе
26.01.2019
mp4 (152,71 MB)
Премијера филма "Радо иде Србин у војнике"