Министарство одбране Републике Србије
 
17.01.2019.

Успешна војна сарадња Србије и Русије



На конференцији за медије, председник Србије и врховни командант Војске Србије Александар Вучић истакао је да је данас имао прилику да угости „доказаног пријатеља Србије и њеног народа“. Он је рекао да је задовољан напретком сарадње двеју земаља у свим областима, нагласивши да су данас у две фазе потписани бројни споразуми из готово свих сфера привредног и друштвеног живота.

- Оно што је за нас такође важно то је наша војна сарадња, која је увек не само коректна, већ смо захвални за подршку и помоћ и зато што је по повољнијим ценама Србија могла да набавља опрему - рекао је председник Вучић и додао да је председник Руске Федерације, водећи рачуна о српском народу и Србији, нама увек излазио у сусрет.

Председник Руске Федерације Владимир Путин нагласио је да је током данашњих састанака размотрена војна и војно-техничка сарадња. Он је истакао да ће Русија и даље излазити у сусрет српском руководству и помагати у јачању одбрамбених могућности Србије, те развијати сарадњу са одбрамбеним предузећима и наставити праксу заједничких војних вежби.

Говорећи о актуелној међународној и регионалној ситуацији, Путин је истакао да је Русија, попут Србије, заинтересована да ситуација на Балкану остане стабилна и безбедна. Што се тиче Косова, руски став је добро познат – залажемо се за постизање узајамно прихватљивог решења и за Београд и за Приштину, а у складу с Резолуцијом 1244 Савета безбедности Уједињених нација.

- Нажалост, у последње време приштинске власти су предузеле неколико провокативних корака што је озбиљно допринело напетости ситуације, а ту пре свега мислим на одлуку о формирању тзв. војске Косова, што је директно кршење поменуте резолуције – рекао је Путин и подсетио да Резолуција 1244 не допушта стварање било какаве војске.

Русија, додао је председник Путин, у потпуности дели забринутост српског руководства и грађана, зато што овакви неодговорни поступци косовске стране могу да доведу до дестабилизације на Балкану.