Министарство одбране Републике Србије
 
16.01.2019.

Састанак министра одбране и команданта КФОР-а



Министар одбране Александар Вулин састао се данас у Београду са командантом КФОР-а генерал-мајором Лоренцом Д`Адариом.

Министар Вулин нагласио је да је за Републику Србију формирање тзв. „војске Косова“ неприхватљиво, те да је КФОР једини гарант безбедности на простору Косова и Метохије, у складу са Резолуцијом 1244 Савета безбедности Уједињених нација.  

КФОР представља једину легитимну оружану формацију на Косову и Метохији, а српско становништво на Косову и Метохији у њему види једини гарант своје сигурности и безбедности, истакао је министар Вулин.

Генерал Д'Адарио током данашњег сусрета нагласио је да поштује позицију Владе Републике Србије и уздржано понашање током инцидентних ситуација на Косову и Метохији.

Министар Вулин је захвалио команданту КФОР-а за очување мира и безбедности на Косову и Метохији, изразивши очекивање да ће се одржати добар ниво сарадње између Војске Србије и КФОР-а.

У разговору са генералом Д'Адариом, министар одбране је затражио да КФОР остане у пуном капацитету и да не дође до бројчаног смањивања мисије, додајући да одлука о смањивању снага КФОР-а треба да зависи од сталне процене развоја ситуације на политичком и војном плану и безбедносних индикатора стања, а не на основу дефинисаних датума.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
16.01.2019
mp4 (101,99 MB)
Састанак