Министарство одбране Републике Србије
 
15.01.2019.

Министар Вулин: НАТО бомбардовање последњи злочин 20. века




Држава Србија ће, као војно неутрална земља, доследно спроводити политику војне неутралности, коју са толико упорности и успешности води председник Србије и врховни командант Војске Србије Александар Вучић. Војна неутралност нам омогућава да тако успешно сарађујемо са НАТО пактом кроз форму Партнерства за мир, коју сматрам оптималном, али и са земљама истока, изјавио је министар одбране Александар Вулин на пријему који су приредили амбасадор Републике Грчке у Београду Елиас Елиадис и шеф НАТО војне канцеларије за везу бригадни генерал Чезаре Маринели поводом предаје дужности НАТО контакт амбасаде у Београду.
Министар Вулин је захвалио НАТО-у на сарадњи када је у питању очување мира на простору Косова и Метохије.
 
– Све земље које чине КФОР, и оне које су у НАТО-у и које нису, и оне које су изашле из КФОР-а, и оне које ће, надамо се ући у КФОР, заслужују нашу велику захвалност. Ми имамо своје несугласице са КФОР-ом, али смо увек свесни да је КФОР једина међународно призната оружана сила у складу са Резолуцијом 1244. Од КФОР-а зато очекујемо да буде статусно неутралан, да се чврсто држи свог мандата који му је дат Резолуцијом 1244, да обезбеди мир и сигурност за све који живе на простору Косова и Метохије и да апсолутно спроводи споразум постигнут између председника Вучића и генералног секретара НАТО-а у вези са  кретањем наоружаних албанских јединица на простору севера Косова и Метохије – истакао је министар Вулин.

Када се држи свог мандата, додао је, КФОР је најпоштованији од стране Срба и сигурно ће уживати сваку подршку Републике Србије.
 
– Србија је земља која зна шта је рат и зато толико цени мир. Управо зато верујемо да су наши партнерски односи веома значајни. Можда да смо имали овакав облик сарадње, не би било страшне лажи о Рачку, на данашњи дан изречене, који је послужио као оправдање и повод за НАТО агресију на СРЈ, последњи велики злочин 20. века. Управо зато, верујемо да треба да сарађујемо, да се такав злочин и такав ужас више никада не би поновио над српским народом – нагласио је министар Вулин.
 
Он је оценио да управо зато, када говоримо о позитивној јавној дипломатији, коју није лако водити у земљи која још увек вида ране од агресије пре 20 година, морамо да знамо да када до нас дођу вести у којима генерални секретар каже да не подржава формирање војске Косова, то је онда најбоље што можемо да чујемо од стране НАТО-а и томе се искрено обрадујемо.
 
– Зато се и надамо да ће бити пуно и баш таквих вести и зато се надамо да ће бити пуно вести којима ћемо да кажемо да се Србија и њена позиција поштују и разумеју. И зато морате резумети наш оправдани страх када видимо и слушамо да највиши функционери албанске државе говоре о стварању велике Албаније, о уједињењу са Албанцима где год да они живе, а да не чујемо јасну и гласну осуду тога шта може бити претња миру на читавом Балкану. Морате разумети наш оправдани страх, и ми ево користимо и ову прилику да вас замолимо да уложите свој ауторитет и своју неспорну снагу да не буде изазивања мира у нашем региону и да нико не покушава да направи велику Албанију, да нико не покуша да нас врати у зло које се зове рат и сукоби. Ви то можете – поручио је министар Вулин.

Србија је поуздан и сигуран партнер, истакао је министар Вулин, у Србију се може поуздати и не очекујемо ништа мање од наших партнера у НАТО-у.
 
Министар Вулин је упутио искрену захвалност амбасади Грчке која је у протекле две године допринела упознавању Србије са НАТО-ом, али и НАТО-а са Србијом.
 
– Посебно желим да захвалим председнику Владе Грчке Алексису Ципрасу и министру одбране Паносу Каменосу, на њиховом личном доприносу нашим односима. Они су пријатељи Србије, они су моји другови, они разумеју ову земљу и учинили су све да се односи Грчке и Србије унапређују и поправе, али и односи НАТО-а и Србије – рекао је министар Вулин.
 
Он је такође истакао да се унапред радује сарадњи са амбасадом Норвешке, пожелевши „досадну и мирну годину, у којој неће бити прилике ни за војничке ни за политичке подвиге“, али у којој ће бити прилике за сарадњу.

Пријему су присуствовали и први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић, представници Министарства одбране и Војске Србије, дипломатског и војнодипломатског кора, институција и организација цивилног друштва.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
15.01.2019
mp4 (364,44 MB)
Обраћање министра Вулина
15.01.2019
mp4 (169,21 MB)
Пријем