Министарство одбране Републике Србије
 
04.01.2019.

Министарство одбране високо ликвидно



Информације које су претходних дана у јавност пласирали Војни синдикат Србије и бивши министар одбране, Шутановац, о блокади рачуна и банкроту Министарства одбране, угроженој егзистенцији запослених у систему одбране, као и о томе да је део новчаних накнада уплаћен са рачуна других државних институција је НЕИСТИНА. Представници синдиката и бивши министар су, пре него што су повели кампању лажи, требали да се добро информишу и провере све своје "сумње" у надлежним институцијама како не би злонамерно дезинформисали запослене у Војсци Србије и јавност. 
 
Министарство одбране према званичним подацима Народне банке Србије и Трезора нема неизмирене обавезе у последње три године и рачун министарства није у блокади. (https://www.nbs.rs/internet/cirilica/67/pn.html, матични бр. 7093608). Податак који се појавио на сајту НБС о блокади рачуна последица је техничке грешке коју је направио суд у тексту појединачне пресуде. Иначе, с обзиром на то да систем принудне наплате функционише кроз привремену блокаду рачуна, није неуобичајено да се због принудног извршења судских пресуда у току дана рачун задужи за одређене износе који се истог дана и исплате, што не утиче на редовно измирење обавеза Министарства према свим другим корисницима. Подсећамо да је Министарство у последње две године највећи износ новца исплатило по тужбама резервиста из 1999. године, који су због одлуке Драгана Шутановца да пред изборе само резервистима из топличког краја исплати дупле дневнице, добили пресуде по основу дискриминације. Министарство је 2018. године резервистима из 1999. исплатило 3 милијарде, а 2017. године 2 милијарде динара, а питање је када ће тај поступак бити завршен и колико ће државу коштати неодговорно понашање бившег министра Шутановца. 
 
До грешке, али не Министарства одбране већ једне од банака, дошло је и при слању извештаја о уплати зарада и новчане накнаде за пакетиће деце запослених у систему одбране. Наиме, Министарство одбране је, преко Трезора, уплатило зараде и накнаде свим запосленима у МО и ВС. При слању СМС порука којима своје клијенте обавештавају о уплати средстава, у једној банци је дошло до техничке грешке па је као уплатилац наведен Центар за заштиту одојчади, деце и омладине док на самом изводу клијента у банци стоји да је уплатилац Министарство одбране. Око 400 клијената те банке добило је СМС где је погрешно означен уплатилац средстава а више десетина хиљада запослених који рачуне имају отворене код других банака добили су уобичајене, исправне СМС поруке у којима се као уплатилац наводи Министарство одбране.
 
Министарство одбране одговорно и прецизно пројектује свој буџет и нема неизмирених обавеза у 2018. години а извршење буџета је било 99,5 одсто. У 2019. буџет је за 35 одсто већи од прошлогодишњег, а приоритет су и даље побољшање стандарда наших припадника као и набавка савременог наоружања и обнова инфраструктуре.
 
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА