Министарство одбране Републике Србије
 
03.01.2019.

Министарство одбране: 5 милијарди одштете због Шутановца



Бивши министар одбране и бивши председник ДС, Драган Шутановац, укључио се у оркестрирану кампању лажи и напада на Министарство одбране тврдњом да је Министарство одбране у блокади. Министарство одбране се не би освртало на лажи бивших министара, али због јавности мора. Министарство одбране никоме није дужно и редовно је исплатило све зараде и доприносе. Са извршењем буџета од 99,5% је једно од најефикаснијих министарстава у Влади. 
 
Министарство одбране је, на жалост, било предмет извршења у износу од 3 милијарде динара на основу тужби резервиста из 1999. године који су због одлуке Драгана Шутановца, да само резервистима из топличког краја исплати дупле дневнице, тужили и добили пресуде по основу дискриминације. Због незаконите одлуке Драгана Шутановца и његове жеље да добије изборе у топличком крају 2008. године, Министарство одбране је у 2017. години исплатило 2 милијарде одштете по основу извршења, а у 2018. још 3 милијарде. И то су извршења која показује Шутановац. Он који је својим незаконитим радом учинио да Министарство одбране изгуби 5 милијарди динара сада за то оптужује само Министарство. Овакво лицемерство никада пре није виђено.
 
Министарство све трансакције, плаћања, врши преко консолидованог рачуна Трезора којим управља Министарство финансија, односно, Министарство одбране нема право управљања тим рачуном. Тако се сва плаћања, па и принудна, извршавају од стране Трезора. Када су у питању принудна извршења, Трезор има сва овлашћења да скида средства и ту нема никаквих кашњења, већ се поступа по извршним судским пресудама.