Министарство одбране Републике Србије
 
02.01.2019.

САОПШТЕЊЕ



Поводом злонамерних и нетачних тврдњи Војног синдиката Србије да је у новој години угрожена егзистенција припадника Министарства одбране и Војске Србије, а с циљем истинитог обавештавања јавности истичемо:

Апсолутно су неистините тврдње Војног синдиката Србије да су припадницима Министарства одбране и Војске Србије исплаћене зараде и накнаде за последњи месец с рачуна Центра за заштиту одојчади, деце и омладине.

Зараде за све запослене у Министарству одбране и Војсци Србије су у децембру, као и претходних месеци, исплаћиване устаљеном процедуром – редовно и из средстава Министарства одбране.

Министарство одбране одговорно и прецизно пројектује свој буџет и приходе. За 2018. годину пројектована су довољна средства за зараде и све врсте новчаних накнада. Свим припадницима Министарства одбране и Војске Србије исплаћене су новогодишње честитке за свако дете до 15 година живота, у износу од 2.000 динара.

Такође, сви оперативни трошкови су намирени, тако да Министарство одбране нема неизмирених обавеза у 2018. години.

Министарство одбране и Војска Србије настављају да воде бригу о својим припадницима и да предузимају конкретне мере ка даљем побољшању њиховог стандарда. О томе говори и чињеница да је у последњих годину дана зарада повећана два пута - први пут 1. децембра 2017. за 10 одсто, други пут од 1. јануара 2019. за девет одсто.   

Увећана су новчана примања војника, ученика, кадета и лица на другом стручном усавршавању за 10 одсто, а од 1. јануара 2019. године за девет одсто. Увећана су и примања лицима ван Министарства одбране и Војске Србије која се ангажују уговором о делу и уговором о привременим и повременим пословима за 10 одсто, а од 1. јануара 2019. године за девет одсто.

Буџет Министарства одбране и Војске Србије за 2019. годину је већи за 35 одсто од прошлогодишњег, а приоритетне ставке у буџету су побољшање стандарда припадника Министарства одбране и Војске Србије, набавка савременог наоружања и обнова инфраструктуре.