Министарство одбране Републике Србије
 
27.12.2018.

Министар Вулин: „Век победника“ доказ снаге



Министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милан Мојсиловић приредили су данас у Дому Гарде у Топчидеру пријем за награђене и похваљене припаднике Министарства одбране и Војске Србије за изузетне резултате у вршењу службе у години на измаку.

Министар Вулин је, обраћајући се присутнима, рекао да ништа не почиње од нас и свако од нас се наслања на вредноћу, на труд, знање, упорност и јунаштво оних који су ту били пре нас.

- Вежба „Век победника“, успешна и сјајна, коју дуго нисмо радили у том обиму и таквој сили, не би била могућа да смо се припремали за њу само у протеклом месецу, полугодишту или години. Она је плод рада и стварања једне војске, упорног и напорног рада свих наших старешина и војника у деценијама које су иза нас – нагласио је министар Вулин додајући да је „Век победника“ победа једног народа.

Према његовим речима, поносни смо зато што имамо на кога да се ослонимо, што имамо војску и народ који су у стању да сачувају оно највредније и оно најважније – а то је слобода.

– „Век победника“ је доказ да имамо снажну, слободну, борбену армију, која је у стању да у истом тренутку одговори на сваки изазов, без обзира из ког правца он долазио. „Век победника“ је достојан омаж нашим прецима, достојан начин да им кажемо,век касније од велике победе у великом и страшном рату, да је њихова Србија јача, сигурнија и слободна, као што је била у време велике победе. „Век победника“ је наш начин да својим прецима покажемо да се нису узалуд борили и узалуд гинули, да су имали за кога и да су имали и зашто, баш као што је показала и нашим потомцима да ћемо им оставити земљу која ће бити у стању да се одбрани и да сама одлучује о себи. Слобода је највреднија и најважнија реч у речнику српског народа – поручио је министар Вулин.

Он је истакао да је „Век победника“ показао, онима који су нам пријатељи, да могу да се радују због снажне и сигурне Србије, а онима који су наши непријатељи, да никада не помисле да се са Србијом вреди сукобити и да никада ни не помисле да Србији на силу може да се одузме било шта.

– Моћна и јака војска је најсигурнији чувар слободе, моћна и сигурна војска је најбоља гаранција да се неће ратовати. Ако имате моћну и снажну војску, неће бити рата – нагласио је министар Вулин, додајући да се свака војска ствара да би сачувала мир и слободу.

Министар одбране је награђеним и похваљеним рекао да наш народ на њих може да се ослони, као и да су они најбољи од најбољих и да нико од њих није ту случајно, јер је свако награђен због свог рада, упорности, вредноће, па чак и тврдоглавости када се сусретну са проблемом који треба да се реши.

– Ви сте доказ да се награђују најбољи и да се пожртвованост према својој земљи и војсци увек награђује – поручио је министар Вулин, изражавајући посебну захвалност њиховим породицама због разумевања колико овај захтеван посао тражи одрицања.

Обраћајући се награђеним и похваљеним припадницима, генерал Мојсиловић је истакао да је Војска Србије данас организована, обучена и опремљена да у извршавању својих борбених и неборбених задатака може са успехом да одговори и супротстави се свим безбедносним изазовима и ризицима.

– Квалитетном организацијом рада и професионалним односом према задацима, постигли сте значајне и видљиве резултате – нагласио је генерал Мојсиловић, подсећајући на најважније активности које су обележиле годину за нама, а додајући и да од њих очекује да се и убудуће са једнаким залагањем посвећују својим задацима.

У име награђених и похваљених обратио се потпуковник Александар Здравковић, командант 28. механизоаног батаљона 2. бригаде Копнене војске, који је истакао да су награде и похвале подстрек да се још више труде и напорније раде како би били спремни да одговоре свим претњама безбедности наше земље.

Међу награђенима је и десетар Наташа Ћулафић, припадница Гарде Војске Србије, војни спортиста, која је признање заслужила учешћем на Светском војном првенству у маратону у Либану.

– Награда ми значи као подстрек за бољи рад и боље резултате у будућности – истакла је десетар Ћулафић, додајући да и њој, као и колегама у осталим јединицама, Војска Србије омогућује да искажу своје способности у различитим областима и да за свој успех буду награђени.

Пријему су присуствовали и чланови колегијума министра одбране и начелника Генералштаба, а данашња свечаност била је прилика да се уруче војна признања и поклони пензионисаним генералима и члановима колегијума којима је професионална служба престала током 2018. године.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
27.12.2018
Обраћање министра Вулина
27.12.2018
mp4 (361,29 MB)
Обраћање генерала Мојсиловића
27.12.2018
mp4 (83,74 MB)
Обраћање потпуковника Здравковића
27.12.2018
mp4 (96,16 MB)
Изјава десетара Наташе Ћулафић
27.12.2018
mp4 (324,62 MB)
Пријем