Министарство одбране Републике Србије
 
26.12.2018.

Министар Вулин: Улажемо у нове технологије




- Одбрамбена индустрија Србије заједно са компанијом Југоимпорт-СДПР ове године је извезла више од 600 милиона долара и то је за 10 одсто више него 2017. године. 2012. године извозили смо четири пута мање него данас. Држава ће наставити да улаже у нове технологије, а само у “Застава оружје” уложили смо око 9,5 милиона евра, поручио је данас министар одбране Александар Вулин током обиласка привредног друштва „Застава оружје“ а. д. Крагујевац.  
 
Према речима министра Вулина, када је Александар Вучић постао министар одбране 2012. године одбрамбена индустрија била је “готово прежаљена”.
 
- Очекивало се да ће се спровести брза и непоштена приватизација, и да ћемо одбрамбену индустрију, као и најбоље делове наше индустрије продати и једноставно уништити. Захваљујући њему, тада као министру одбране, а после и као председнику Владе, држава Србија је почела да улаже у одбрамбену индустрију и улагање се вратило и исплатило. Око 9,5 милиона евра које је дато “Застава оружју” утрошено је на најбољи начин – купљене су нове машине, обезбеђена је нова технологија. Читава одбрамбена индустрија мора да улаже у нове технологије. С оним што сада имамо није довољно да учествујемо на светском тржишту и баш ово што је “Застава” урадила, а и друге фабрике одбрамбене индустрије Србије јесте једини прави пут. Улагање у нову технологију, у образоване људе и у бољи живот сваког од нас, ствари иду на боље, држава Србија улаже и захваљујући таквом улагању одбрамбена индустрија Србије напредује и запошљава 11.700 људи који су добро плаћени. Одбрамбена индустрија Србије је једна од стратешких грана наше привреде и наставићемо да улажемо, да обезбеђујемо нове технологије, а самим тим отварамо и нова тржишта, рекао је министар Вулин.
 


Генерални директор “Застава оружја” Младен Петковић рекао је да су данас приказане машине и опрема која је набављена из инвестиционих средстава одобрених од Владе Србије.
 
- Показали смо могућности нове опреме коју ћемо искористити да у наредном периоду повећамо продуктивност рада, обим производње и да их искористимо за усвајање нових производа, чиме ћемо омогућити нашој компанији да освоји нова тржишта, придобије нове купце и самим тим значајно побољша пословни резултат. “Застава оружје” недавно је обележила 165 година постојања и нама је циљ да је вратимо на место које јој припада и да поново постане препознатљива у свету по ономе у чему је најбоља, изјавио је Петковић.
 Министар одбране је данас обишао привредно друштво “Застава оружје” у пратњи државног секретара у Министарству одбране Бојана Јоцића, и састао се са руководством и представницима репрезентативних синдиката “Заставе”.
 
Министар одбране је обишао Изложбену салу развоја производа, просторију са 3Д принтером, Погон за производњу ловачког и спортског оружја и Погон за производњу митраљеза.
 
 
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
26.12.2018
mp4 (203 MB)
Изјава министра Вулина
26.12.2018
mp4 (89,62 MB)
Изјава директора Петковића
26.12.2018
mp4 (57,57 MB)
Састанак
26.12.2018
mp4 (367,18 MB)
Обилазак