Министарство одбране Републике Србије
 
24.12.2018.

Свечана академија поводом Дана Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране




Свечана академија поводом Дана Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране одржана је вечерас у Дому ваздухопловства у Земуну, у присуству изасланика председника Републике Србије министра одбране Александра Вулина, министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зорана Ђорђевића, начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковника Милана Мојсиловића, припадника Министарства одбране и Војске Србије, Града Београда, локалних самоуправа, верских заједница и бројних гостију.

 У име председника и врховног команданта Војске Србије, министар Вулин честитао је Дан РВ и ПВО свим припадницима.



- Ратно ваздухопловство и противваздухопловна одбрана у оним тешким и страшним данима, упркос свему и преко сваке наде, успели су да сачувају и образ војске и образ нације, али и слободно небо. Очекивати од вас да се носите са 19 најмоћнијих земаља на свету било је више него што може да се да или тражи, а ви сте то урадили – нагласио је министар Вулин додајући да су те 1999. године били слабији у свему осим у људима који су чинили РВ и ПВО, сачувавши тако образ наше земље.

- Нема те армије која за себе може да каже да је издржала оно што сте издржали ви, нема тог ваздухопловства које може да каже да је летело слободним небом изнад своје земље са размерама такве премоћи, нити такве ПВО која може да каже да је са таквим системима успевала да обори најсавременије авионе на свету - истакао је министар Вулин.

Према његовим речима, вечерас је прилика да се сетимо и оних који су своје животе дали и због којих ми вечерас слободно стојимо овде.

- Година пред нама неће бити ништа лакша од година за нама, биће година великих притисака и потребе великих да нас сврстају и одреде, да њихове ратове и сукобе примимо као своје. Овај народ је давно научио да вреди живети и умрети само због једне ствари - наше Србије, наше слободне Србије - поручио је министар Вулин.

Година која је пред нама, истакао је министар одбране, је она у којој ћемо наставити са опремањем, модернизацијом и јачањем, у којој ћемо постати свеснији себе и своје величине и значаја.

- Нисте обрукали претке, али задивили потомке јесте и имате с правом на кога да се ослоните - закључио је министар Вулин.
 
Честитајући празник свим припаднцима, командант РВ и ПВО генерал-мајор Душко Жарковић је истакао да су се у историји вида дугој више од века, смењивали периоди просперитета, али и бурни периоди, када се бранила и одбранила држава и народ, додајући да данас можемо бити поносни на све припаднике РВ и ПВО јер су увек били на висини задатка, али и што су љубав према отаџбини и слободи стављали испред својих живота.

- Ми данас имамо трајан задатак и обавезу да негујемо сећање на њих и њихова херојска дела, на њихове постигнуте резулате, јер је то најбољи путоказ ка будућности – нагласио је генерал Жарковић.
 
Сумирајући резултате у години за нама, генерал Жарковић је истакао да је наредна година она у којој се наставља опремње и развој вида, јер се очекује опремање кључним борбеним средствима, која су сигуран гарант слободног српског неба уз потпуно оспособљено и високо-мотивисано људство.

- Постигнути резултати у овој години, расположиви кадар, уз савремена средства, гарант су да ће следећа година бити још успешнија и да ћемо све постављене задатке извршити у потпуности, професионално и одговорно – поручио је генерал Жарковић.

Одлуком команданта РВ и ПВО, за дугогодишњу и успешну сарадњу Плакета РВ и ПВО додељена је Агенцији за конролу летења, а коју је генерал Жарковић вечерас уручио директору Предрагу Јовановићу.
 
Дан РВ и ПВО обележава се у знак сећања на 24. децембар 1912. године када је, на основу Одлуке српског Војног министарства и Главног Ђенералштаба, војвода Радомир Путник донео Решење о формирању Ваздухопловне команде са седиштем у Нишу.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
24.12.2018
Обраћање министра Вулина
24.12.2018
mp4 (372,33 MB)
Изјава генерала Жарковића
24.12.2018
mp4 (138,52 MB)
Свечана академија