Министарство одбране Републике Србије
 
17.12.2018.

Округли сто „Сто година од Првог светског рата – искуства и поруке”




Округли сто „Сто година од Првог светског рата – искуства и поруке” одржан је данас у Дому Војске Србије. Реч је о скупу који су организовали Институт за стратешке студије Факултета за дипломатију и безбедност и Институт за стратегијска истраживања Универзитета одбране Министарства одбране, обележавајући на тај начин велики јубилеј стогодишњице од завршетка Великог рата.

Учеснике су, на почетку скупа, поздравили директорка Института за стратегијска истраживања проф. др Јованка Шарановић и проф. др Андреја Савић, са Факултета за дипломатију и безбедност, а у наставку округлог стола смењивала су се излагања из области геополитике, историје, безбедности и културе.

У светлу недавних дешавања, део аутора осврнуо се и на прославу Дана примирја, која је одржана у Паризу, и где Србија и њен председник нису добили заслужено место у првом реду, имајући у виду жртаве које је Србија поднела у Великом рату.



На скупу су говорили и декан Факултета за дипломатију и безбедност професор др Ненад Ђорђевић, генерал-пуковник у пензији проф. др Бранко Крга, професор др Дарко Танасковић, дипломата и професор на бројним универзитетима у земљи и иностранству, као и потпуковници др Миљан Милкић и доц. др Далибор Денда из Института за стратегијска истраживања.

На округлом столу, између осталог, било је речи о Београду у Првом светском рату, о чему је излагала проф. др Јелена Лопичић Јанчић, а проф. др Мило Ломпар осветлио је полемику која се водила између два позната књижевника – Црњанског и Крлеже.
photoФОТОГАЛЕРИЈА