Министарство одбране Републике Србије
 
14.12.2018.

Министар Вулин: Докле год је Вучић председник остаћемо војно неутрални




Остаћемо војно неутрални докле год је Александар Вучић председник Србије, поручио је министар одбране Александар Вулин гостујући у jутарњем програму Телевизије „Пинк“.

На питање водитеља да прокоментарише медијске текстове да ће формирањем "војске Косова" НАТО извршити додатни притисак на нас и да је њихов циљ „да нас сломе, баце на колена или усисају у њихов систем“  где бисмо ми били део тог пакта, а чиме би се срушила идеја о нашој војној неутралности, министар Вулин је јасно поручио да докле год је Александар Вучић председник Србије ми ћемо бити војно неутрални.

- Војна неутралност  је једна од најважнијих стратешких опредељења Србије и остаћемо војно неутрални. Докле год је Александар Вучић председник Србије ми ћемо бити војно неутрални, без обзира какви притисци долазе и одакле долазе, нагласио је министар војни.

Говорећи о томе ко има највише интереса од формирања војске Косова, министар војни је истакао да се зна ко су нарко картели и трговци дрогом.

- Зна се да су нарко кланови с Косова и Метохије и да најснажнија нарко мафија долази управо одатле. Увек је занимљиво када разговарате са представницима међународне заједнице па када их питате да ли су приметили да су, у градовима из којих долазе, они који им трују децу и продају наркотике обично Албанци са Косова, и да ли су приметили неку чудну правилност да се то дешава а да покушавају да им направе државу. Обично нема одговора на то питање, рекао је министар Вулин и додао да постоји „страшно лицемерје с којим нажалост живимо“.

- С једне стране се често врши притисак на Србију – када наводе да грешимо у поглављима 21, 22, 23, или разним поглављима, или када нам кажу да владавина права мора да буде јача, заступљенија и тако даље, а онда у истом тренутку оду на простор Косова и Метохије и кажу - не морате да поштујете ни сопствени устав када је реч о трансформацији "војске Косова". Кажу да то није важно. Нека се већ једном договоре и кажу нам шта хоће. Тврде да нас све желе у Европској унији, али не морамо сви да поштујемо правила на исти начин. За Србију важи да мора да поштује и више него што поштују чланице Европске уније, а за некакво Косово, од ког покушавају да направе државу, кажу да не морају да поштују Устав и да раде само то што су замислили, истакао је министар Вулин.