Министарство одбране Републике Србије
 
13.12.2018.

Министар Вулин: 2019. биће година изазова за Србију




Наредна, 2019. година биће година изазова за Србију. Биће тешка година у којој ћемо имати бројне безбедносне изазове, година у којој ће се стварати некаква паравојска, година у којој мигрантска криза неће имати тај интензитет, али неће јењавати, рекао је данас министар одбране Александар Вулин на отварању Конференције „Економист: Свет у 2019“, у Дому Народне скупштине Републике Србије.



- То ће бити година у којој ће велике силе тражити од малих народа, па и Србије, да се јасно и гласно одреде и да заузму страну, иако је српски народ одлучио да више никада својом главом не заузима страну и да у великим светским олујама неће и не треба да има своје место. Оно што није до нас не треба ни да буде део нашег живота, ни разлог живота или смрти, рекао је министар Вулин.

Он је истакао да је Србија војно неутрална и да то има своје предности и мане.

- Као таква она стоји сама. У часу невоље ми немамо на кога да се ослонимо. Војна неутралност кошта. Она је најскупља, иако је најчаснија. Ми са зебњом посматрамо да се на нашим границама гомила наоружање, да се ствара некаква војска Косова. Лудило – поновити исто понашање и очекивати другачији резултат јесте лудило. Дати оружје терористима и очекивати да га неће искористити јесте лудило. И када нам наши пријатељи из Европе и света са правом укажу на Француску и Немачку у неким давним временима, када су стварали модерну Европу, не смеју да забораве да нам кажу да су они тада имали Де Гола, а ми Рамуша Харадинаја. Да су они имали ратног хероја, а ми ратног злочинца. Зато, времена у којима живимо нису времена која тако лако и једноставно могу да се пореде и да нека готова решења и механизми могу да се препишу на живот и време у којем живимо, поручио је министар одбране.

Наредна година биће година настављања економског развоја, рекао је министар Вулин, али сваки безбедносни изазов отежава у том јачању.

- Тешко је убедити инвеститора да дође у земљу на чијим границама се стварају паравојске или у чијем оквиру се стварају паравојске. Тешко је убедити га да веже свој капитал и будућност у наредних 10, 20 година, а да нисте сасвим сигурни да ће се појавити неко ко ће на вашу робу ставити таксу од 100 одсто или да ће се појавити неко ко ће забранити било какво кретање, платни промет или у крајњој линији почети да звецка оружјем, истакао је министар одбране.

Према његовим речима, Србија јесте фактор стабилности и захваљујући политици председника Србије и врховног команданта Александра Вучића, Србија је постала фактор стабилности на који се можете ослонити.

Подсетивши присутне на године мигрантске кризе и понашање Србије у тим тренуцима, министар Вулин нагласио је да "су у нашу реч и организацију сви могли да верују".

- У најтежим временима мигрантске кризе, када Европа већ није знала шта ће да ради са собом и изазовима пред собом, Србија је била фактор стабилности. У том времену, свет је очекивао да ће Србија бити то место где ће мигранти најтеже пролазити, где ће због искустава, верских сукоба, ратова из недавне прошлости, баш они бити предмет мржње и насиља. Србија је тада показала своје најбоље лице, баш као што је 2012. године показала најхрабрије лице у економији и храброст, коју је показао председник Вучић, да се суочи са изазовом, променама законодавства, променама економских правила, ефикасном политиком штедње, оним што сада раде много веће и моћније земље, али у годинама касније и са мање успеха, рекао је министар Вулин и додао да “Србија у наредној години неће мењати своју политику војне неутралности и односа према окружењу”.

- Бићемо они на које се може ослонити и који ће активно тражити мир. За рат и сукоб довољан је један, за мир бар двоје. На Балкану оваквом какав јесте, којег волимо и на којем судбински живимо, увек је било најмирније и најсигурније када смо ми, који смо на овом парчету земље рођени и одрасли, одлучивали сами о себи. Када су велике силе брисале преко овог простора, а ми постајали њихови невољни учесници, онда се говорило о Балкану као бурету барута. Али и то буре има фитиљ. Фитиљ далеко далеко, одавде, закључио је министар Вулин.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
13.12.2018
Обраћање министра Вулина
13.12.2018
Конференција