Министарство одбране Републике Србије
 
12.12.2018.

Министар Вулин: Позвао сам 53 министра одбране да спрече да неосуђени терористи направе војску




Министар одбране Александар Вулин упутио је писма министрима одбране 53 земље у којима их је позвао да спрече формирање војске Косова.

- Оно што брине је најава формирања војске Косова и покушај прављења још једне паравојне формације на простору Косова и Метохије. Неосуђени терористи хоће сада да добију и армију и да за све оно за шта нису били осуђени, да све те злочине још једном понове, али овај пут у форми армије. За Србију је то апсолутно неприхватљиво и морало би бити неприхватљиво и за међународну заједницу. Управо да нико не би могао да каже једног дана да није знао шта се дешавало на простору Косова и Метохије, ја сам послао писма на 53 адресе, за 53 министра одбране најважнијих земаља света. Од мене су добили врло јасно писмо у коме се каже шта се спрема на Косову и Метохији, колико је опасно правити паравојску на простору Косова и Метохије, колико је такозвана војска Косова нешто што може значајно да поремети стање мира на простору Косова и Метохије, али и у читавом региону – истакао је министар Вулин.

Додао је да нико више не може да каже да није био обавештен и да није знао.

- Читав свет мора да зна и зна да се на Косову и Метохији покушава створити терористичка организација која ће себе звати некаквом војском, а прави се само из једног разлога – за обрачун са Србијом и за обрачун са Србима, ни због чега другог и ни због кога другог – рекао је министар Вулин.

Нагласио је и да се обратио својим колегама очекујући да ће они информисати своје владе и да очекује од њих да ће заштитити међународно право, али и заштити војничку струку и професију.

- Јер ако се од исламске државе не прави војска, не може се онда правити ни од терористичке ОВК – закључио је министар Вулин.
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
12.12.2018
mp4 (149,92 MB)
Изјава министра Вулина