Министарство одбране Републике Србије
 
11.12.2018.

Састанак министра Вулина и амбасадора Шиба




Министар одбране Александар Вулин састао се данас у Београду са амбасадором Савезне Републике Немачке Томасом Шибом, са којим је разговарао о политичко-безбедносној ситуацији на Косову и Метохији и сарадњи Србије и Немачке у области одбране.



Како је министар Вулин на почетку састанка нагласио, за Републику Србију формирање такозване “војске Косова” апсолутно је неприхватљиво и  представља опасност за цео регион те поручио да је КФОР једини гарант безбедности на простору Косова и Метохије у складу са Резолуцијом 1244.

- Увођење такси у висини од 100 одсто на српске и на производе из Босне и Херцеговине, још је један акт самовоље представника Приштине, који представља кршење регионалних споразума о слободној трговини, истакао је министер Вулин и изразио забринутост због најаве из Приштине о увођењу три нове мере, које „сигурно неће допринети смиривању ситуације“.



Током састанка, министар Вулин истакао је важност политике коју воде Република Србија и њен председник и врховни командант Војске Србије, захваљујући којој „остајемо фактор стабилности у региону“.

Амбасадор Шиб је нагласио забринутост Немачке због актуелних тензија између Србије и Косова. Рекао је да се нада да ће се тензије брзо превазићи и да ће дијалог о нормализацији односа бити настављен. Амбасадор је указао и на то да Немачка дели став Европске уније да таксе што пре треба укинути. Одао је признање досадашњем понашању званичника у Београду и апеловао да српска страна и даље сачува смиреност и промишљеност.

На крају састанка, министар Вулин и амбасадор Шиб сагласили су се да је сарадња Србије и Немачке у области одбране добра и развијена и да постоји простор за њено унапређење.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
11.12.2018
mp4 (116,19 MB)
Састанак