Министарство одбране Републике Србије
 
10.12.2018

Министар Вулин: После 30 година нова радна места у ДеспотовцуМинистар одбране Александар Вулин обишао је данас недавно отворени погон Холдинг компаније „Јумко” у Ресавици код Деспотовца.

Говорећи о његовом значају, министар Вулин је истакао да 2012. године у „Јумко“ није веровао нико, тачније, веровао је један човек – Александар Вучић.

- Од предузећа које је било већ виђено да се угаси и да се потпуно напусти, створено је предузеће које је сада у стању не само да запошљава људе на простору Врања, већ да запошљава људе на простору читаве Србије. Ја сам захвалан „Јумку“ и његовом руководству, али и радницима који су вредни и самопрегорни и који су делили баш то поверење Александра Вучића у своју фирму, у своје предузеће, да за сада могу да отварају нова предузећа и да помажу другим људима – истакао је министар Вулин.


Према његовим речима, данас је запослено 60 жена, а наредне године планирано је да се запосли још 60.

- Верујем да ће „Јумко“ у оној мери у којој буде ширио своје пословне капацитете, а шири их, наставити да запошљава људе и по другим погонима у читавој Србији. И као што видите, „Јумко“ запошљава људе тамо где је тешко, тамо где дуго није било посла – у Бујановцу, Деспотовцу, у свим оним местима где је тешко наћи посао. Министарство одбране ће наставити да сарађује са „Јумком“ и увек ће, шта год радило, шта год набављало, на првом месту набављати од домаћег произвођача, зато што тиме отварамо нова радна места, зато што тиме јачамо нашу индустрију, зато што на тај начин можемо да запослимо људе и да кажемо да је Србија боље место за живот – оценио је министар Вулин.

Министарство одбране, како је додао, је задовољно сарадњом са „Јумком“ и у идућој години ће, како је најавио, имати велике уговоре.

- Војска Србије се опрема, Војска Србије се јача и модернизује, а за то нам је потребна домаћа индустрија. Само оно што сами можете да произведете, то је ваше, а све оно што морате да увезете, када је у питању Војска и наоружање или војна опрема, није ваше, јер неко може да каже да нема резервног дела или право да нешто користите – закључио је министар Вулин додајући да само оно што сами произведете то је и ваше, а тако је и са „Јумком“, као и са читавом одбрамбеном индустријом Србије, који јачају борбену готовост читаве наше војске.

Он је, такође, истакао да „Јумко“, као социјално одговорна компанија води рачуна да што се заради, расподели у читавој Србији, не само у Врању.- Новац који је уложен у овај погон није новац из кредита, зајма или некакве донације, већ је предузеће „Јумко“ зарадило и остварило профит и одмах уложило и инвестирало. Ја заиста морам да похвалим такву праксу и надам се да ће се и друге компаније у јавном власништву понашати на исти начин. Честитам Деспотовцу, видели сте ове жене, видели сте их са колико радости и ентузијазма уче нешто ново и колико су заинтересоване да нешто створе – нагласио је министар Вулин додајући да Србија напредује и Србија ствара и у стању је да тамо где се мислило да нема наде и да се ништа добро неће десити, дешава се добро и зато је политика мира и стабилности толико важна.

Генерални директор "Јумка" Бранислав Трајковић истакао је да је после Бујановца, у коме је недавно запослено 120 радника и Црне Траве где је запослено 35 радника, у Деспотовцу запослено још 60 радника у погону те фабрике.

- Ово све не бисмо постигли да није било председника Републике, Министарства одбране, и свих релевантних фактора у држави и сада је „Јумко“ један од стабилнијих фирми у држави и једна од највећих фирми у домену текстилне индустрије – нагласио је директор Трајковић.

Председник општине Деспотовац Никола Николић изразио је задовољство због отварања погона у тој општини, јер је 60 породица данас добило прилику да живи боље, додајући да су после 30 година отворена нова радна места у општини Деспотовац у јавном сектору. Он је, такође, изразио захвалност министру Вулину, као и предузећу „Јумко“ што су баш у тој општини отворили погон, на добробит свих грађана.

Врањски "Јумко" је у Ресавици, у некадашњем погону београдске конфекције "Беко", покренуо производњу ХТЗ опреме.

У погону у Ресавици запослење је недавно добила и Слободанка Младеновић, која каже да је изузетно задовољна што је тај погон отворен баш у њеном граду и да људи могу у њему да се запосле. Условима рада је задовољна и њена колегиница Марија Илић, из тог места, која каже да је после седам година на бироу рада, коначно добила запослење у погону „Јумко“ у Ресавици.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
10.12.2018
mp4 (360,6 MB)
Изјава министра Вулина
10.12.2018
mp4 (81,28 MB)
Изјава председника општине Деспотовац Николе Николића
10.12.2018
mp4 (209,54 MB)
Изјава директора „Јумко“ Бранислава Трајковића
10.12.2018
mp4 (38,72 MB)
Изјава раднице Слободанке Младеновић
10.12.2018
mp4 (41,16 MB)
Изјава раднице Марије Илић
10.12.2018
mp4 (280,86 MB)
Обилазак