Министарство одбране Републике Србије
 
09.12.2018.

Министар Вулин: Србија развила мањинска права на највишем европском нивоу



Министар одбране Александар Вулин присуствовао је данас отварању Трећег сајма посвећеног националним мањинама које живе у Србији – „Сложни мозаик Србије“, у Хали 5 Београдског сајма.
 
Отварању Сајма, који организује Канцеларија за људска и мањинска права Владе Србије, присуствовали су и директорка Канцеларије Сузана Пауновић и потпредседник Народне скупштине Србије Владимир Маринковић.
 
Министар Вулин је истакао лично задовољство, и задовољство сваког члана Владе Србије, што може да каже да је држава Србија развила мањинска права на највишем европском нивоу.

- Много развијенији и богатији од нас који се хвале великим достигнућима у области мањинских или људских права тешко да би заиста могли да се мере са Србијом када је реч о односу према мањинским заједницама. У Војсци Србије, која је део Министарства одбране, мањине учествују у одбрани своје земље и то на првом месту као добри људи, родољуби, професионалци, људи који када раде свој посао чувају безбедност сваког Србина и Мађара и Хрвата и Бошњака. Када раде у Војсци Србије чувају безбедност сваког од нас. Све верске слободе у Војсци Србије су сигурне и гарантоване, свако може да задовољава своје верске потребе у складу са својим правилима и обичајима и бескрајно смо поносни што је Војска Србије баш онаква каква је и Србија – мултиконфесионална, мултинационална, Војска Србије која представља своју Србију и сваког њеног грађанина, рекао је министар одбране.
 
Према његовим речима, поносан је на то што Влада Србије води такву политику према националним мањинама које живе у Србији.
 
- Никада оне неће бити таоци било чије политике ван Србије. Никада, без обзира како се понашала ова или она влада, неке друге земље у окружењу која овде имају своју националну мањину, неће моћи да покваре наше односе и наш однос према националној мањини која живи у Србији. Шта год радили политичари преко наших граница на добро или лоше свом народу, својим земљама, Србији, али никада наш однос према националним мањинама неће бити узрокован и повезан њиховим односом према Србији. Ми ћемо наше држављане увек чувати, волети, омогућити да се осећају добро и достојанствено у својој земљи – земљи која их највише воли. Никада их нико неће моћи волети као што их воле њихове комшије, људи са којима проводе живот и деле добро и зло. Политика Владе Србије према националним мањинама никада се неће водити према другим државама, већ искључиво према људима које волимо и ценимо, који живе у нашој земљи, закључио је министар Вулин.
 
Директорка Канцеларије Сузана Пауновић нагласила је да је “Сложни мозаик Србије” посвећен свима нама који живимо у Србији.

- Припадници националних мањина, којих у Србији има 26, данас овим сајмом обележавају Међународни дан људских права – 10. децембар. У Влади Србије смо веома поносни на ову манифестацију, јер показује богатство културе и традиције које је Србија успела да сачува, али показује и то да смо упркос бурним временима у којима смо живели, и још увек живимо, успели да сачувамо нашу слогу и јединство. У 2018. години имали смо изборе за националне савете националних мањина, имамо 22 национална савета, два нова – пољски и руски, а Влада Србије ће наставити финансирање њиховог рада. У овој години опредељено је 10 милиона динара више за рад националних савета, а истакла бих и да Влада Аутономне покрајине Војводине даје снажан допринос развоју културне баштине, неговању традиција свих националних мањина које живе на том подручју, рекла је директорка Канцеларије.
 
Како је истакла, Србија је пример за многе земље чланице Европске уније, а и шире, како и на који начин се стандарди људских права у овој области чувају, поштују и како заиста изгледају у пракси.
 
- Наставићемо то да радимо и даље, јер само заједничким радом можемо сачувати нашу културну баштину и традицију и показати оно на шта Србија треба да буде поносна, а то је јединство свих нас који у овој земљи живимо, поручила је Сузана Пауновић.
  
На Сајму, који се организује поводом Међународног дана људских права, националне мањине представиће своју културну баштину и биће организоване панел дискусије о темама од значаја за националне мањине које живе у Србији.

 
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
09.12.2018
mp4 (300,99 MB)
Изјава министра Вулина
09.12.2018
mp4 (233,75 MB)
Изјава Сузане Пауновић
09.12.2018
mp4 (205,47 MB)
Сајам националних мањина