Министарство одбране Републике Србије
 
07.12.2018.

Изложба „Тамо далеко 1918–2018” отворена у Дому Војске



Изасланик председника Републике Србије и врховног команданта Војске Србије Никола Селаковић свечано је вечерас отворио изложбу „Тамо далеко 1918–2018” у Малој галерији београдског Дома Војске.

Отварајући изложбу, изасланик председника Селаковић истакао је да је реч о специфичној изложби која је дело људи које краси велики ентузијазам, љубав према отаџбини и велико поштовање према прецима, захваљујући којима и они постоје.
- Када говоримо о том великом времену, тешко је изабрати онај тренутак који би издвојио у мору догађаја који су у раздобљу од половине септембра до почетака децембра 1918. године били значајни за историју нашега народа. У том периоду, у различитим крајевима на нашем српском етничком простору, али и на простору који су заузимали и други југословенски народи, донесене су одлуке у којима су два имена, односно, једно име и један назив били неизоставни њихов део – назив Србија и име краљ Петар Први Карађорђевић. То је била она есенција и они делови одлука о уједињењу са Србијом, које су доносили Срби у различитим крајевима у којима су тада живели. Тог 27. новембра 1918. године збор у Котору донео је одлуку о признавању Петра Првог Карађорђевића за свог суверена, односно, за свога владаоца – нагласио је Селаковић, додајући да је пре тога владалац Боке био аустроугарски цар Карло Хабзбуршки, а пре њега Фрањо Јосиф.

Подсећајући на године које су за наш народ, државу и културу од изузетно великог значаја, Никола Селаковић је указао на ту јединствену етничку, историјску, културну и правну вертикалу која је одлика овог простора, али и људи који су живели на њему.

- Вечерашњом изложбом ми се одужујемо оним великим синовима нашег народа, који су пре сто година, храброшћу својих руку, својом памећу, силином свога срца и оружја, донели Боки и том делу нашег приморја слободу, дуго жељену слободу. Најдрагоценији део ове изложбе је управо чињеница да су овде пописана и исписана имена свих тих храбрих хероја који су положили своје животе на олтар отаџбине и олтар српства – нагласио је Селаковић, одајући ауторима поставке велико признање јер су сопственим ентузијазмом показали колико свако од нас може да допринесе оживљавању сећања на људе који су дали оно што су највише и најсветије имали да бисмо ми данас живели у бољем окружењу и са више слободе него што су то имали они сами.

Говорећи о значају Великог рата, Селаковић је подсетио да је тај рат из српског народа извукао есенцију оног најбољег што је у нама постојало, додајући да је то рат у коме се за српског војника није могла везати ни једна једина нечиста ствар и у коме су до изражаја дошли храброст и достојанство у мучеништву, али и хуманост, људскост и човечност, чак и према непријатељу коме је то недостајало.

Према речима историчара Александара Раковића који је говорио о изложби, две хиљаде Бокеља ратовало је у војсци Краљевине Србије, 500 је прешло Албанију. Они су дали велики допринос српском ослобођењу и уједињењу, што не смемо да заборавимо, као ни велике жртве које су сви Срби дали без обзира из ког краја српске земље, посебно наглашавајући снагу српског војника при пробоју Солунског фронта.
Обраћајући се у име ауторског тима, Гојко Раичевић је истакао да је изложба која је вечерас отворена део ширег пројекта „Сто година поноса и славе“, која је настојање да се одужимо нашим прецима за слободу и достојанство које су нам дали. Својом формом, додао је он, изложба приближава дух једног славног времена кроз које су прошли приморци Бокељи.

Дочаравајући дух српског народа у Црној Гори и Србији тог времена, ова изложбена поставка на једном месту обједињује елементе који су по много чему јединствени и необични. Посетиоци Дома војске у овој занимљивој поставци могу да погледају и спискове добровољаца из Боке, приче о локалним херојима, као и одломке родољубивих песама, аутентичне фотографије, изабрана сведочења, анегдоте, говоре сакупљене у својеврстан алманах „Мале новине”, сведочанство о стваралаштву наших предака.

Чувајући сећање на судбину и жртву наших славних предака, Марко Кентера, Немања Куљача, Маринко Лугоња и Гојко Раичевић припремили су ову изложбу под окриљем агенције „Типон“ из Београда, Удружења за неговање традиције и културе ваљевског краја и портала ИН4С.
Изложба настала уз благослов епископа ваљевског Милутина, на дан почетка пробоја Солунског фронта – 15. септембра, истовремено је отворена у Херцег Новом, Ваљеву и Норт Порту на Флориди, од када почиње „светску турнеју“ у местима где живи наш народ. У оквиру обележавања јубилеја 100 година од победе у Великом рату дала је печат и званичној церемонији Дана подизања српске заставе на Белој кући, 28. јула у Вашингтону.

За све посетиоце Мале галерије београдског Дома Војске, изложба ће бити отворена до 13. децембра 2018. године.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
07.12.2018
mp4 (288,51 MB)
Обраћање Николe Селаковићa
07.12.2018
mp4 (398,59 MB)
Обраћање историчарa Александрa Раковићa
07.12.2018
mp4 (299,86 MB)
Обраћање Гојка Раичевића, члана ауторског тима
07.12.2018
mp4 (65,67 MB)
Oтварање изложбе