Министарство одбране Републике Србије
 
07.12.2018.

Завршен први курс за обуку цивила за учешће у мултинационалним операцијама



Државни секретар Александар Живковић уручио је полазницима Курса за обуку цивила за учешће у мултинационалним операцијама уверења о успешно завршеном курсу. Свечаном затварању курса у Врању присуствовали су и помоћник министра спољних послова Бранимир Филиповић, Роберт Кухарски, шеф одељења за сарадњу у Сектору безбедности Мисије ОЕБС у Србији, бригадни генерал Владета Балтић, заменик команданта Копнене војске и бригадни генерал Слободан Стопа, командант Четврте бригаде КоВ.

Пилот курс за обуку цивила за учешће у мултинационалним операцијама реализован је од  26. новембра до 7. децембра у организацији Дирекције за европске интеграције и управљање пројектима Министарства одбране, Центра за мировне операције ГШ ВС и Центра за обуку јединица за мултинационалне операције КоВ у бази "Југ". Курс су похађали  представници Министарства одбране и Војске Србије, као и представници Министарства унутрашњих послова, Министарства за европске интеграције, Министарства спољних послова, Министарства за државну управу и локалну самоуправу и других државних институција.
 
Први, теоријски део курса одржан је у Центру за мировне операције у Београду, уз предавања домаћих и страних инструктора из Центра за превенцију конфликта у Бечу, Европске службе за спољне послове и Центра за међународне мировне операције из Берлина.
 
Део практичне обуке одржан је у Краљеву, где су полазници прошли обуку на возилима Војске Србије у условима теренске вожње, са инструкторима из батаљона за обуку саобраћајне службе.

Други део практичне обуке одржан је у бази "Југ", где је у оквиру капацитета Центра за обуку јединица за мултинационалне операције одржан низ приказа и симулација, у којима су полазници обучавани за суочавање са различитим ситуацијама које могу да их задесе током ангажовања у мисији. У извођењу обуке учествовали су инструктори Центра за обуку јединица за МнОп и предавачи са Универзитета Санта Ана из Италије и Центра за међународне мировне операције из Берлина.
 
У оквиру сарадње Министарства одбране са организацијама цивилног друштва курс је подржан од Центра за међународне и безбедносне послове (ISAC фонда).