Министарство одбране Републике Србије
 
06.12.2018.

Међународна конференција о заштити критичнe инфраструктурe одбрамбене индустрије




Прва међународна стручна конференција у области заштите критичне инфраструктуре одбрамбене индустрије данас је одржана у Привредној комори Србије.  Организатори скупа Национално удружење за управљање ризицима и Факултет за инжењерски менаџмент, а покровитељ Министарство одбране. Конференција је одржана уз подршку Министарства унутрашњих послова Републике Србије и Министарства за заштиту животне средине. У раду су учествовали представници Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Македоније, Швајцарске и Словеније.



Учеснике и госте поздравила је проф. др Хатиџа Бериша из Националног удружења за управљање ризицима и истакла да је циљ скупа размена искуства у идентификацији и анализирању утицаја постојећих и потенцијалних ризика на обрамбену индустрију, сагледавање трендова у развоју система заштите критичне инфраструктуре одбрамбене индустрије у области физичко-техничке заштите, заштите од пожара и елементарних непогода, заштите на раду, заштите животне средине, индустријске безбедности и примени других мера у заштити од различитих врста ризика.

Обраћајући се присутнима испред Министарства одбране, генерал-мајор проф. др Младен Вуруна, начелник Управе за одбрамбене технологије СМР МО, изразио је задовољство што је тема стручног скупа одбрамбена индустрија Србије, јер је она у протеклим година показала изузетну виталност и данас је један од стубова на који се ослања наша земља.



- Стабилност и интегритет државе уско је повезан са стањем и развојним могућностима и потенцијалима одбрамбене индустрије. Њен убрзани развој и интеграција у токове националне и међународне економије, кроз освајања нових технологија, препознат је као битан елемент политике националне безбедности Републике Србије. Усклађивање са највишим светским стандардима и успостављање превентивних и контролних механизама у сфери заштите критичне инфраструктуре, темељне су претпоставке за очување одбране, безбедности и спољнополитичких интереса наше земље, њеног кредибилитета и интегритета. У контексту глобалних претњи, заштита критичне инфраструктуре представља приоритетно питање за националну безбедност сваке државе, а наравно и наше - истакао је генерал Вуруна, напомињући да је потребно израдити целовиту анализу стања критичне инфраструктуре у сектору одбрамбене индустрије и дефинисати њену перспективу базирану на модерним решењима и концептима у развијеним земљама.

Конференција је реализована на три панела, а у раду су учествовали стручњаци у области заштите критичне инфраструктуре одбрамбене индустрије из земље и региона, представници државних институција и предузећа одбрамбене индустрије Србије.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
06.12.2018
mp4 (185,28 MB)
Отварање конференције - проф. др Хатиџа Бериша
06.12.2018
mp4 (268,6 MB)
Обраћање генерала Вуруне