Министарство одбране Републике Србије
 
05.12.2018.

Посета делегације Белорусије Универзитету одбране



Ректор Универзитета одбране генерал-мајор др Горан Радовановић примио је трочлану делегацију Војне академије Белорусије коју је предводио генерал-мајор Виктор Александрович Лисовски.
 
На састанку је било речи о преношењу искустава предавача обе високошколске установе, организовању округлог стола на којем би се разговарало о конкретним безбедносним изазовима, о размени студената и интелектуалног кадра и о стажирању професора у научним установама обе земље.
 
Генерал Радовановић представио је организационе целине у саставу Универзитета одбране, посебно Медицински факултет ВМА и Школу националне одбране, с обзиром да је делегација Војне академије Белорусије јуче посетила Војну академију.
 
Генерал Лисовски истакао је да оружане снаге Белорусије ове године обележавају сто година постојања, а следеће године биће обележено 25 година од оснивања Републике Белорусије.
 
Ово је друга посета делегације белоруске Војне академије од 2015. године када је потписан меморандум о сарадњи између Србије и Белорусије. Резултат тог споразума су узајамне посете и заједничке вежбе оружаних снага, као што је ”Словенско братство”.

На крају састанка генерал Радовановић уручио је плакету Универзитета одбране генералу Лисовском, који је позвао ректора Универзитета одбране да посети Војну академију Белорусије.
 
Током посете делегација Белорусије обишла је део капацитета Универзитета одбране.