Министарство одбране Републике Србије
 
05.12.2018.

Састанак министра одбране и шефа Делегације Европске уније



Министар одбране Александар Вулин састао се данас са шефом Делегације Европске уније у Београду амбасадором Семом Фабрицијем, с којим је, између осталог, разговарао о актуелној безбедносној ситуацији.

Министар Вулин нагласио је да је за Републику Србију формирање тзв. „војске Косова“ неприхватљиво и да је КФОР једини гарант безбедности на простору Косова и Метохије, у складу са Резолуцијом 1244 Савета безбедности Уједињених нација.

Према његовим речима, Србија остаје чврсто при ставу да је потребно стриктно поштовати одредбе Резолуције 1244 и да је КФОР најодговорнији за одржавање мира и безбедности на територији Косова и Метохије.

Министар Вулин је додао и да је увођење такси у висини од 100 посто на српске производе, као и на производе из Босне и Херцеговине, још један акт самовоље представника приштинских власти, који представља кршење регионалних споразума о слободној трговини. Он је истакао и захвалност европском комесару Јоханесу Хану на принципијелном ставу и пружању подршке Републици Србији по питању уведених такси.

На крају састанка, министар одбране поручио је да Република Србија и њен председник и врховни командант настављају да воде политику захваљујући којој су били, јесу и биће фактор стабилности у региону.

Министар Вулин је истакао да Министарство одбране наставља сарадњу са Европском унијом у оквиру Заједничке безбедносне и одбрамбене политике кроз ангажовање у мисијама Европске уније, припремама за учешће у борбеној групи Европске уније, припремама за упућивање цивила у мисије и учешћем у заједничким пројектима са Европском одбрамбеном агенцијом.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
05.12.2018
mp4 (120,55 MB)
Састанак