Министарство одбране Републике Србије
 
04.12.2018.

Пријем министра одбране и начелника Генералштаба поводом Дана војних ветерана



Поводом Дана војних ветерана - 4. децембра, министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милан Мојсиловић приредили су пријем за представнике војних ветерана у Свечаној сали Дома Гарде на Топчидеру.

На почетку свечаности прочитана је честитка председника Републике Србије Александра Вучића поводом Дана војних ветерана.

Пријему су присуствовали представници Министарства одбране и Војске Србије, војни ветерани, представници верских заједница, удружења за неговање традиција и чланови породица погинулих припадника војске.

Генерал Мојсиловић нагласио је да Министарство одбране и Војска Србије вреднују, негују и развијају традиције ослободилачких ратова Србије и да следећи традицију Министарства војног, које је пре више од века преузело бригу о старим ратницима, данас с поносом обележавају Дан војних ветерана.

- Обележавањем данашњег празника, поводом кога смо организовали низ активности и манифестација, сећамо се и одајемо пошту знаним и незнаним борцима. Република Србија има моралну обавезу да ода почаст храбрим борцима, учесницима свих ратова и оружаних сукоба на простору наше земље, а посебно да покаже бригу о војним ветеранима и породицама погинулих припадника војске који су учествовали у оружаним сукобима од 1991. до 1999. године - истакао је генерал Мојсиловић.

Како је нагласио, “верност отаџбини, оданост, храброст, дисциплинованост, солидарност, човечност, достојанство, пожртвованост и поштовање других, вредности су које су одувек красиле српског војника”.

- Вођени овим вредностима наши поносни преци су се борили за нашу отаџбину. Нама остаје обавеза да као потомци оправдамо улогу наследника славних предака, њихових вечних дела и светле традиције и да градимо бољу и лепшу Србију, коју ћемо оставити нашим потомцима - поручио је генерал Мојсиловић.

Начелник Управе за традицију, стандард и ветеране пуковник Слађан Ристић истакао је да "обележавањем Дана војних ветерана обезбеђујемо континуитет сећања на наше славне претке, који су поносно стајали у борбеним редовима за одбрану своје отаџбине".

- Као и увек до сада, војни ветерани представљају значајан потенцијал који Министарство одбране и Војска Србије не смеју занемарити. С аспекта војних традиција прослављање Дана војних ветерана од изузетног је значаја, јер тиме показујемо да не заборављамо све оне заслужне који су одано служили, борили се и дали животе за нашу отаџбину - рекао је пуковник Ристић.

За Дан војних ветерана одређен је 4. децембар, када је 1912. године потписано примирје у Првом балканском рату између савезника Србије, Црне Горе, Грчке и Бугарске с једне и Отоманске царевине (Турске), као поражене, с друге стране.

Бригу о ветеранима преузело је Министарство војно, у оквиру Владе Краљевине Србије. Доделом имања у јужном делу Србије, држава и Влада показали су како се може одати признање за учешће у одбрани земље и исказати брига о војним ветеранима.

Избором овог датума за Дан војних ветерана обезбеђен је континуитет са ветеранима из времена балканских ратова, када је Србија ангажовала око 12 одсто свог становништва у рату и све материјалне и финансијске резерве, уз стварање Балканског савеза са својим суседима.

Поводом Дана војних ветерана у свим организационим јединицама Министарства одбране и Војске Србије организовани су свечани скупови и уручене награде и признања најзаслужнијим припадницима.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
04.12.2018
mp4 (316,46 MB)
Обраћање генерала Мојсиловића
04.12.2018
mp4 (279,48 MB)
Обраћање пуковника Ристића
04.12.2018
mp4 (173,26 MB)
Пријем
04.12.2018
mp4 (145,42 MB)
Честитка председника Републике и врховног команданта поводом Дана војних ветерана