Министарство одбране Републике Србије
 
30.11.2018.

Обележено 77 година од битке на Кадињачи



На Кадињачи је обележена 77. година од битке у којој је изгинуо цео Раднички батаљон, који се супроставио много надмоћнијем фашистичком непријатељу.

После парастоса, који су служили свештеници СПЦ, венце на споменик положио је државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Ненад Нерић, представници Војске Србије, Града Ужица, СУБНОР-а, потомци палих бораца и друге делегације.

На Кадињачи, 29. новембра 1941. године, погинуло је око 300 радника, пекара, опанчара, металаца, сарача, сељака из Ужица, који су чинили Раднички батаљон. Они су бранили свој град покушавајући да зауставе око 3.000 наоружаних Немаца, који су надирали из правца Бајине Баште. На тај начин омогућили су Врховном штабу на челу са Јосипом Брозом Титом да се повуче преко Златибора, из тадашње једине слободне територије у Европи, Ужичке републике.

О херојској борби бораца Радничког батаљона говорили су потпредседник СУБНОР-а Србије академик Жељко Зиројевић, државни секретар Ненад Нерић и председник Скупштине Града Ужица Бранислав Митровић.

Фото: Ужичка Недеља
photoФОТОГАЛЕРИЈА