Министарство одбране Републике Србије
 
30.11.2018.

Обележен Дан 204. ваздухопловне бригаде




Дан 204. ваздухопловне бригаде и дванаеста  година од формирања те јединице свечано су обележени на аеродрому „Батајница“ у присутву команданта Ратног ваздухопловства и ПВО генерал-мајора Душка Жарковића.

Честитајући празник командант 204. ваздухопловне бригаде бригадни генерал Жељко Билић подсетио је на славну традицију јединице.

- Историја се поновила 1999. године, када су хероизам пилота 6. и 204. ловачког пука, испољили припадници јединица чије славне традиције наставља 204. ваздухополовна бригада. Свесни одговорности пред генерацијама хероја који су свој живот уградили у нашу историју да би ми данас мирно живели, пружили смо максимум у свом свакодневном раду и нисмо их обрукали – рекао је генерал Билић и истакао да су преданим радом унапређене способности непрекидне контроле и заштите суверенитета вездушног простора Републике Србије.



Генерал Билић је нагласио да се истовремено успешно уводе у наоружање нове летелице и ствара нова генерација пилота ловаца на МиГ-у 29.

- Након успешног увођења у строј 204. ваздухопловне бригаде нових летелица МиГ-29, ЛАСТИ и хеликоптера Ми-17 В5, у наредним годинама очекују нас нови велики изазови као што су набавка нових хеликоптера, повећање бројног стања ловачких и школских авиона, набавка савремених ваздухопловних убојних средстава, што ће нам наставком обуке наших припадника у земљи и иностранству и уз неопходно подмлађивање пилотског и техничког састава, омогућити подизање оперативне способности бригаде на виши ниво, успешнију и квалитетнију ваздухопловну ватрену подршку снага Копнене војске, извиђање из ваздушног простора, повећати капацитете превожења ваздушним путем и десантирање из ваздуха, као и успешно извршавање других задатака – рекао је генерал Билић.



На данашњој свечаности додељене су награде и похвале најуспешнијим припадницима, а традиционално су додељене и захвалнице у знак сећања на мајора Зорана Радосављевића, након чега је уследио свечани дефиле јединица.

Дан 204. ваздухополовне бригаде обележава се у знак сећања на 2. децембар 1949. године када је формиран 204. ваздухопловни ловачки пук, који има најдужу традицију од свих јединица које су ушле у састав данашње 204. ваздухопловне бригаде.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
30.11.2018
mp4 (68,52 MB)
Обраћање генерала Билића
30.11.2018
mp4 (179,15 MB)
Свечаност