Министарство одбране Републике Србије
 
30.11.2018.

Припадници Војске Србије добри и сигурни чувари мира



У панчевачкој касарни „Народни херој Стевица Јовановић“ данас је организован свечани испраћај пешадијске чете из састава Прве бригаде Копнене војске и вода за заштиту снага који чине припадници Команде за обуку, те штабних официра и чланова елемента за националну подршку у мултинационалну мисију УНИФИЛ у Републици Либан.

Свечаности су присуствовали министар одбране Александар Вулин, начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милан Мојсиловић, командант Копнене војске генерал-потпуковник Милосав Симовић, заменик команданта Команде за обуку бригадни генерал Јелесије Радивојевић, командант Прве бригаде бригадни генерал Жељко Петровић, представници Министарства одбране и Војске Србије, локалне самоуправе, верских заједница, као и породице и пријатељи наших мировњака.

Министар Вулин је, обраћајући се присутнима, истакао да када видимо кога шаљемо, можемо само да осетимо понос што смо земља и народ који из себе могу да изнедре овакве људе, који ће другим народима и другим земљама вратити мир, ред, закон и изнад свега веру у људе.

- Идете у земљу која је разарана мржњом, ратовима, непрекидним сукобима и верским екстремизмом. Идете у земљу где су људи научили да брзо и лако мир може да нестане. Мало је народа који као српски знају колика је вредност мира. Баш зато ћете ви бити добри и сигурни чувари онога што у сваком људском животу јесте највредније. Они који су у Либану били пре вас, остављају вам добро и честито име, остављају вам поштовање људи са којима ћете радити и добро пазите да и ви онима који буду долазили после вас оставите исто тако честито и светло име – нагласио је министар одбране.

Према његовим речима, Србија је поносна на сваког свог војника, као што је била поносна у ратовима које је водила без своје воље и без своје кривице. Тако је и данас поносна што може другим земљама и другим народима да врати мир.

- Ми ћемо бринути и нећемо вам сваки пут рећи колико нам недостајете, колико бринемо сваког јутра и сваке ноћи, али ви ћете знати колико о вама мислимо и колико нам недостајете и колико чекамо да се вратите – рекао је министар Вулин поручујући мировњацима да се јављају, да се чувају и да увек воде рачуна да су, иако су под заставом УН, више и изнад свега под заставом Србије и Војске Србије.

Према речима мајора Нинослава Ђуђића, комадира пешадијске чете Прве бригаде Копнене војске која се упућује у мировну операцију УНИФИЛ у Либану, припреме су трајале три месеца.

- Ми смо 13. ротација која се ангажује у оквиру те мисије. У току припрема, користили смо сва искуства из претходних ротација да се информишемо што више о животу и раду у мисији – наглашава мајор Ђуђић, додајући да су њихова очекивања да ће рад у мултинационалном окружењу допринети размени искустава и знања са колегама из других земаља ангажованих у тој мисији УН.

Командир вода за заштиту снага у мисији УНИФИЛ капетан Новак Кукић истиче да му одлазак у ту мултинационалну операцију, као официру Војске Србије, представља велики изазов, част али и одговорност да своју земљу представи на најбољи начин.

- Мировна мисија је и могућност да се прошире знања, размене искуства, да се усавршите и, наравно, да стварате и градите пријатељства – истакао је капетан Кукић.

Пешадијска чета биће ангажована на очувању мира у саставу шпанског контингента у Сектору Исток, док ће вод за заштиту снага бити у саставу италијанског контингента у Сектору Запад, а пут Либана кренули су и штабни официри.

На данашњој свечаности, министар одбране уручио је државну заставу командирима пешадијске чете и вода за заштиту снага, који су у име колега обећали да ће све поверене задатке у мисији обављати часно и професионално, у складу са мандатом и задацима мисије.

Мисија УНИФИЛ успостављена је резолуцијама Савета безбедности Уједињених нација од 19. марта 1978. године, а Војска Србије у њој учествује од 21. децембра 2010. године. Данас 177 њених припадника чува мир у „земљи кедрова“.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
30.11.2018
mp4 (213,59 MB)
Обраћање министра Вулина
30.11.2018
mp4 (93,37 MB)
Изјава мајора Ђуђића
30.11.2018
mp4 (54,55 MB)
Изјава капетана Кукића
30.11.2018
mp4 (276,52 MB)
Свечани испраћај