Министарство одбране Републике Србије
 
29.11.2018.

Министар Вулин: Специјална бригада спремна и обучена да одговори на сваки изазов




Специјална бригада је наша најелитнија и најобученија јединица. Она је спремна да изврши свако наређење нашег државног руководства и врховног команданта и у потпуности можемо да се ослонимо на њу - рекао је министар одбране Александар Вулин који је данас у пратњи начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковника Милана Мојсиловића и команданта Копнене војске генерал-потпуковника Милосава Симовића обишао припаднике Специјалне бригаде стациониране у касарни „Растко Немањић“ у Панчеву.
 


Према његовим речима, Србија може да се ослони на Специјалну бригаду и њену спремност да брани наш народ и наш начин живота без обзира где је он угрожен.
 
 -  Политичке тензије које се дешавају у нашем окружењу намећу нам обавезу да будемо спремни на сваки одговор и да будемо спремни за сваки изазов  који се може наметнути нашој војсци и нашем народу - истакао је министар одбране и додао да је Војска Србије опредељена да живи у миру и представља гарант мира и стабилности, као и безбедности сваког нашег грађанина.
 


Министар је нагласио да је и поред тога Војска Србије спремна и обучена да одговори на сваки изазов.
 
- У наредном периоду још више ћемо уложити у све оно што је потребно Специјалној бригади да буде на висини задатка, да одговори на сваки изазов и потребу. Већ смо обезбедили побољшање материјалног статуса свих припадника Специјалне бригаде у складу с наређењем врховног команданта, а од идуће године очекујемо још једно повећање плата од девет процената – рекао је министар одбране. Све то ће, додао је он, значајно утицати на квалитет живота свих наших припадника, а посебно припадника Специјалне бригаде, што ће утицати да они и њихове породице буду стабилни и сигурни.
 


- Ово су људи који воле свој посао, који воле своју професију и изнад свега воле Србију и спремни су да се боре за њу. Командант Специјалне бригаде бригадни генерал Мирослав Талијан истакао је да су у склопу обиласка Специјалне бригаде приказана врхунска оспособљеност припадника те јединице у специјално-физичком вежбању, ватреној и тактичкој оспособљености за решавање најсложенијих задатака у оквиру комплексне противтерористичке операције које је изведено уз садејство с припадницима Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране.
 
- Наша отаџбина има на кога да рачуна. Снаге за хитно реаговање ће извршити сваки постављени задатак – закључио је генерал Талијан.
 


Након реферисања команданта Специјалне бригаде, министар одбране и начелник Генералштаба обишли су тактичко-технички збор наоружања и војне опреме које се налази на употреби у тој јединици и присуствовали приказу оспособљености српских специјалаца.
 
Припадници једне од најелитнијих јединица Војске Србије демонстрирали су најпре борилачке вештине као и изузетну прецизност и „мирну руку“ у стрељaни за ситуациона гађања. Потом су приказали брзину и ефикасност у ослобађању талаца из моторног возила док је противтерористичка јединица демонстрирала вештине у борби против терориста у урбаној средини кроз елементе упада у објекат, ослобађања талаца и уништавања експлозивне направе.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
29.11.2018
mp4 (158,76 MB)
Изјава министра Вулина
29.11.2018
mp4 (79,62 MB)
Изјава бригадног генерала Мирослава Талијана
29.11.2018
mp4 (74,46 MB)
Састанак
29.11.2018
mp4 (319,7 MB)
Обилазак