Министарство одбране Републике Србије
 
28.11.2018.

Обележен Дан 98. ваздухопловне бригаде




На аеродрому „Лађевци” код Краљева данас је свечано обележен Дан 98. ваздухопловне бригаде.

Свечаности су присуствовали командант Ратног ваздухопловства и ПВО генерал-мајор Душко Жарковић, командант 204. ваздухопловне бригаде бригадни генерал Жељко Билић, командант Друге бригаде Копнене војске бригадни генерал Жељко Кузмановић, командант 250. ракетне бригаде пуковник Тиосав Јанковић, командант 126. бригаде ВОЈИН пуковник Александар Дучић, припадници Министарства одбране и Војске Србије, некадашњи команданти бригаде, представници локалне самоуправе, Српске православне цркве, БИА, Жандармерије и други гости.



Честитајући празник свим припадницима, командант 98. ваздухопловне бригаде пуковник Дејан Васиљевић подсетио je на богато историјско наслеђе, високу стручну оспособљеност, снажан колективни дух и несаломиви борбени морал припадника те бригаде.

Сумирајући резултате рада у протеклих годину дана, пуковник Васиљевић је подсетио на учешће припадника бригаде у реализацији бројних вежби, посебно истичући здружено-тактичку вежбу са бојевим гађањем „Век победника 1918-2018“, која служи на понос јединице, Ратног ваздухопловства и ПВО, Војске Србије и целе отаџбине.



– У години која је пред нама очекује нас модернизација авиона Орао, увођење у наоружање лаког вишенаменског хеликоптера Х-145М, већ у првој половини 2019. године, који је данас најсавременији у својој класи, поручио је пуковник Васиљевић говорећи о будућим плановима и нагласио да је највећа вредност бригаде у људима, њиховом знању и одговорном и професионалном приступу сваком задатку.

Данашњу свечаност употпунио је дефиле јединица 98. ваздухопловне бригаде, а одата је и почаст погинулим и преминулим припадницима јединице.
Дан 98. ваздухопловне бригаде обележава се у знак сећања на 28. новембар 1949. године, када је формиран 98. ловачко-бомбардерски авијацијски пук,  јединица са најдужом традицијом од свих које су ушле у састав данашње бригаде и најстарија формирана јединица у некадашњем РВ и ПВО.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
28.11.2018
mp4 (103,16 MB)
Обраћање команданта 98.вбр пуковника Дејана Васиљевића
28.11.2018
mp4 (261,65 MB)
Свечаност