Министарство одбране Републике Србије
 
27.11.2018.

Испраћај тима за заштиту бродова у операцију поморских снага ЕУ Аталанта




Свечани испраћај за 12 припадника Војске Србије који ће се у наредним данима придружити међународним снагама у војној операцији поморских снага Европске уније у Сомалији – "Аталанта", приређен је данас у касарни "Бањица 2" у Београду.

Пожелевши срећан пут нашим мировњацима, заменик начелникa Генералштаба Војске Србије генерал-мајор Петар Цветковић рекао је да aнгажовањем припадника Војске Србије у мултинационалним операцијама, Република Србија већ дуги низ година показује да је спремна да пружи пун допринос миру и безбедности и на тај начин настави дугу традицију учешћа у мултинационалним операцијама УН, започету 1956. године.

Према речима команданта Батаљона војне полиције специјалне намене "Кобре" потпуковникa Горанa Цолићa, припремe су реализоване у земљи и иностранству, у Команди мисије у Лондону и у Грчкој на Криту. 



– Батаљону "Кобре" указана је изузетна част да по други пут упућује припаднике јединице у мисију за заштиту бродова – рекао је на свечаности потпуковник Цолић, нагласивши да је поносан на припаднике своје јединице који ће још једном имати прилику да презентују не само јединицу, већ и Војску Србије.

На данашњој свечаности, генерал-мајор Петар Цветковић уручио је државну заставу Републике Србије вођи нашег тима, капетану Вукашину Мијаиловићу који је том приликом изразио уверење да ће аутономни тим часно носити заставу Републике Србије и достојно представљати Војску Србије и све задатке успешно обављати током наредна четири месеца. 



Ово је шести аутономни тим за заштиту бродова који Војска Србије упућује у мисију Европске уније за решавање кризе у Сомалији, коју карактеришу унутрашње политичке поделе и ескалације насиља, као и честе талачке кризе због деловања пирата. Припадници Војске Србије ће у мисији "Аталанта" бити ангажовани као аутономни тим за заштиту бродова на броду "Пeтра II", у циљу заштита овог брода Светског програма за храну у зони операције.

Свечаном испраћају, уз чланове породица и пријатеље мировњака, присуствовали су и начелник Управе војне полиције бригадни генерал Рајко Миловановић, помоћник за операције Здружене оперативне команде пуковник Жељко Трамошљика и начелник Центра за мировне операције пуковник др Миливоје Пајовић.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
27.11.2018
mp4 (275,69 MB)
Обраћање генерала Цветковића
27.11.2018
mp4 (46,27 MB)
Изјава капетана Мијаиловића
27.11.2018
mp4 (255,4 MB)
Испраћај тима за заштиту бродова у операцији поморских снага ЕУ Аталанта