Министарство одбране Републике Србије
 
16.11.2018.

Свечана академија поводом Дана Копнене војске и Дана пешадије




У оквиру прославе Дана Копнене војске и Дана пешадије, у Дому војске Србије у Нишу вечерас је одржана свечана академија “Продор за крај Великог рата” у присуству начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковника Милана Мојсиловића, чланова колегијума министра одбране и колегијума начелника Генералштаба.

На почетку свечаности, прочитана је и честитка председника Републике и врховног команданта Александра Вучића поводом Дана Копнене Војске и Дана пешадије.



Присутнима се обратио командант Копнене војске генерал-потпуковник Милосав Симовић који је подсетио на славну војничку историју српског народа.
 
- Српски војник до 1918. године, а посебно од тада до сада, био је, остао и биће темељ, камен, стуб наше државе, а посебно ондашње Копнене војске која је незадрживо надирала ка Нишу и Београду и садашње Копнене војске која је чувар отаџбине Србије. Поносан сам на све војнике, подофицире, официре и цивилна лица Копнене војске, посебно на оне који су учествовали у вежби „Век победника 1918-2018“, а срећан што смо ми пешадинци, артиљерци, тенкисти и остали припадници Копнене војске имали част и срећу да сарађујемо са нашим колегама, врсним професионалцима из Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране, рекао је генерал Симовић и поручио да „нема друге ни боље државе него наше, нити друге ни боље војске од наше“.

- Војску и државу треба чувати, неговати, пазити и волети. Најбоље ћемо их чувати, ако поштено радимо наш посао с много љубави. Ми команданти и командири, у миру и рату, животе наших војника треба да чувамо као своје и животе наше браће и наших синова. Онда ћемо сачувати и Копнену војску и Војску Србије и Републику Србију и све грађане у нашој земљи, нагласио је генерал Симовић.



Свечаности су присуствовали представници Града Ниша, нишких градских општина, локалних самоуправа, верских заједница, удружења, ветерани и бројни гости.

У културно-уметничком програму учествовали су Уметнички ансамбл Министарства одбране „Станислав Бинички“, Хор „Бранко”, бројни вокални солисти и драмски уметници.

Дан Копнене војске и Дан пешадије прослављају се 16. новембра у спомен на дан када је, 1914. године, почела битка у којој је српска војска извојевала своју највећу победу – Колубарска битка. Носилац борбених дејстава српске војске у току ове битке било је 11 пешадијских и једна коњичка дивизија, подржаних са 426 артиљеријских оруђа.
 
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
16.11.2018
mp4 (266,31 MB)
Обраћање генерала Симовића
16.11.2018
mp4 (237,37 MB)
Свечана академија